Певно, в кажної газдині є свій «чорний список». Ну, то така писулька, де нездалі рецепти і поради сі збирає, жеби не повторити помилок у майбутнім. До прикладу, моя сусідка вже третий зошит такими посписувала і позаклеювала. Аво щось їй сі не вдасть, так вона той рецепт бере і записує в зошит, або вклеює, якщо то вирізка. Я їй кажу — ти спершу перевір два рази той рецепт, спробуй сама щось позмінювати, набий си руку, а тоди вже став «мітку».
А то накалабуцяє всьо, як попало, і гляди — тамка в пляцку закалец, тамка замокрий вийшов, тамка пересушений. І не дивно. От возьму хоць такий приклад: знайшла раз у журналі рецепт перекладанця, і тамка писало, же молоко для тіста має бути теплим. Сусідка так його загріла, же воно стало гориче. От паланиця і змокріла та й давай до рук липнути. Єнче діло, коли рецепт дурнуватий. Раз балакав із нашою поштаркою (а вона родом із сусідного району), то розказувала про такий трафунок. Захтіла якось її мама спекти на празник пляцка. Так як мала сі з’їхати далека родина, то захтіла жінка файно представитисі, от і послала малу до місцевої весільної господині за якимось рецептом. Та надиктувала дитині перший-ліпший. Прийшла мала додому, дає листочок, а мама читає: «Для тіста: півлітра молока, п’ять яєць, три склянки муки, склянка солі…» Баба аж здуміла: до пляцка цілу шклянку солі? Хочеш не хочеш, а мусіла ритисі по своїх писульках і пекти перевірений смаколик. А той, що дістала від весільної господині, занесла в «чорний список» і більше до неї за порадою не ходила, ані дитину не посилала.
Так що не будьте ви, як той Янукович, же його за державну зраду і переворот судят, а він у суд свій список підозрюваних пхає, де понаписував всіх, хто перший на думку спав, а уважно читайте рецепти, при потребі змінюйте на свій смак і най вам всьо сі вдає.
На сей раз пропоную вам зрихтувати таку-во запіканку з вишень.
Нам тре 200 грам масла, їдне яйце, по дві столових лижки муки, крохмалю і цукрової пудри, три — цукру і їдну — сметани, чайну лижку розпушувача і зо 600 грам вишень. Муку змішайте з розпушувачом, тоди розбийте яйце, додайте розм’якле масло і сметану, цукор та вимішайте. Третину тіста загорніт у харчову плівку та й поставте в холодильник. Тим часом розкачайте тісто. Викладіт у форму, змащену олією. З вишень видусіт кісточки, зляйте сік, додайте крохмаль, вимішайте і викладіт на тісто. Зверха потріт тим, що трошка примерзло. Розігрійте духовку до 180 градусів і печіт 45 хвилин. Як вистигне, посипте цукровою пудрою.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК.
Ілюстрація Миколи Пилиповичча