Або соус під політикою. То вже кому як ліпше сі сподобає. Казав мій сусід, же як його жінка троха напартачит з їдлом (щось їй там пригорит чи сі підпсує), то рихтує дуже моцний соус.
Поляє поверха — і смаколик готовий. Їсиш і навіть не чуєш, що тобі «впарили». Я би для таких цілей брав тілько магазинний соус. Бо той, про який хочу оповісти нижче, шкода псувати. Таке саме і з тою політикою. Як би її не приперчували і чим би пахнючим не поливали, як би не хвалили і не пудрили, а непотріб є непотріб. Та й смердит за версту.
Но що там балакати про всякі дурниці. Тре щось толкове. Накрутив я во повідла зо смородини: і з самої, і з малиною, і з полуницьою, но все їдно сі лишило трошка ягід. Думаю: кілько того повідла зо смородини, Юзю, з’їсиш? Тре щось друге робити. То я пошукав-пошукав і надибав рецепт соусу. Думаю, же до смаженого чи тушеного мняска він підійде ліпше, аніж той, що зо склепу принесений.
Для соусу нам тре 200 грам смородини свіжої, 150 мілілітрів червоного вина напівсолодкого, три столових лижки соєвого соусу, три зубчики часника, столову лижку з чубком томату, дві чайних лижки цукру і пів чайної лижки червоного перцю.
Смородину заливаємо вином, ставимо на вогонь і варимо, закім наша маса не стане менша в два рази. Далі студимо її, протираємо через сито, додаємо душений часник, перец, томат і соєвий соус. Тоди цукруємо. Я ще кидаю капку солі. Даю соусові сі настояти ніч, а зраня його вже можна їсти.
Ще маю в запасі такий-во рецепт соусу з поричок і м’яти. Для тих, хто любит себе побавити екзотикою, но не має багато папірців у поляроші, раджу таке-во попробувати. Возьміт шклянку поричок, дві столових лижки цукру, дві — масла, 5—6 горошин запашного перцю і стілько з гвоздики, їдну середну цибулину і маленький віхтик м’яти.
Масло розтопіт на пательні, додайте капку води, цукор. Як тілько він сі розчинит, всипте порічки і покришену м’яту з прянощами. Накрийте кришкою і тушкуйте на великому вогню. Має бути багато соку. Тим часом поріжте цибулю, старайтесі, аби якнайдрібніше, і додайте її до соусу. Він має трошка попрозорішати. То буде значити, же він готовий. Я його тоди студжу і збиваю блендером. А як любите неоднорідний, то можете лишити й таким. Далі тре посолити до смаку і братисі за мняско. Можна, правда, соус і до салатів потрошка давати, але я такі штуки наминаю тілько з мняском.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА