То головні спонсори більшості випічок. На другім місцю стоят корови (або кози). Почесне трете — пшениця. Або навпаки. То вже хто як си розставит. Во ніци сі печут тілько з білка і цукру. А попробуйте спекти пляцок без яйця…
На другі страви в нас спонсорами є городи. Тамка вам і бараболя сі вродит, і морква, і зеленина з бурачком.
А свиням можна гран-прі дати за всьо м’ясне, же в нас на столах парує. Хоць нині їх пробуют витіснити зо сільського столу соя і папір туалетний. Але то таке. Хто знає смак правдивого свинячого м’яса, а не тогово, же за три місяці розбухає від гормонів, той міняти шило на мило не буде ніколи. Але як злидні притиснут, то і папір мусиш цямкати. Хіба нє?
Моя сусідка во тримала свиню, а як зерна не стало, пай відобрали, то перейшла на кури. Купит мішок і цикає птиці по зернятку цілий квартал. І знайди тутка спонсора, жеби дав хоць півтонни, най би ті кури з голоду не каркали. Бо воно як голодне, то що з него буде? Ворона, а не курка.
Зате на партії в нас спонсорів хоць відбавляй. Я вже навіть не знаю, кілько їх теперка сі наплодило. А во вибори на другий рік, то знов сі зачне. І є ж кому їм гроші давати, аби вони нам голови крутили і лапшу місили…
Поки наші голови не забиті гаслами з телевізора і радейка, то забиваємо їх турботами про кухню. Мені во кури спонсорнули кілька яєць, жеби я спік такий-во пляцок. Поки не забув — ще хтів би’м подякувати бджолам, які мешкают на тамтім кінцю села, за мед. Корові Мосьці з другої вулиці — за масло і сметану. За горіхи — собі, бо не витовк усі до куті взимі.
Для пляцка нам тре три яйци, півтори шклянки цукру, 150 грам меду і стілько ж масла та горіхів, півкіля муки. Для крему наладьте си 800 грам сметани, 400 грам цукру і два пакетики ванільки.
Збиваємо міксером яйці, цукор, горіхи, мед і змнякле масло. Збиваємо на малій швидкості. Тоди потрошка додаємо муку, жеби вийшло однорідне тісто. Беремо середної величини бляшку, стелимо папір для випічки. Виливаємо третину тіста і печемо по 10 хвилин при температурі 180 градусів.
Якщо зладите три коржі, то поки вони будут стигли, робіт крем. Збийте до пишної маси сметану і цукор. Вистиглі коржі перемащуємо, затим весь пляцок тоже і посипаємо зверха його подрібненими горішками.
Дайте сі настояти і — смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА