Із дотриманням вимог Податкового кодексу

Із дотриманням вимог Податкового кодексу

Згідно зі статтею 1 Закону України від 16 квітня 1991 року за номером 959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність» із змінами та доповненнями зовнішньоекономічна діяльність — діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, а також діяльність державних замовників з оборонного замовлення у випадках, визначених законами України, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами. Про це нагадали в головному управлінні ДФС у Тернопільській області.

Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно із Законом України від 7 лютого 1991 року за номером 698-ХII «Про підприємництво» (частина друга статті 5 першого із згаданих законів). Статтею ж 4 Закону №959 передбачені види зовнішньоекономічної діяльності, до яких, зокрема, належать експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили.

Відповідно до пункту 291.3 статті 291 Податкового кодексу України фізична особа — підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Кодексу, та реєструється платником єдиного податку. Умови ж перебування на єдиному податку першої-четвертої груп встановлені пунктом 291.4 статті 291 Кодексу.

Пунктами 291.5 та 291.5 прим.1 статті 291 Кодексу визначені види діяльності, здійснюючи які фізичні особи — підприємці не можуть бути платниками єдиного податку першої-четвертої груп.

Згідно з підпунктом 5 підпункту 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 Кодексу платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ним, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми.

Враховуючи сказане, фізичні особи — підприємці, які є платники єдиного податку першої-четвертої груп, можуть здійснювати зовнішньоекономічну діяльність за умови дотримання вимог розділу XIV Податкового кодексу України щодо перебування на спрощеній системі оподаткування.

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області