Громадам Тернопільщини

Громадам Тернопільщини

Упродовж січня-квітня 2020 року власники нерухомості спрямували до місцевих бюджетів Тернопільщини 30 мільйонів 929,3 тисячі гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про це повідомили в головному управлінні ДПС в області.

Очікувані надходження перевищені на 71,7 відсотка. Тож територіальні громади додатково отримали 12 мільйонів 912 тисяч гривень. Порівняно ж із аналогічним торішнім періодом сплата податку зросла на 108,3 тисячі гривень.

Основними платниками є юридичні особи. Частка сплаченого ними податку на нерухомість перевищує 90 відсотків. Відтак вони перерахували до місцевих скарбниць 27 мільйонів 947,2 тисячі гривень платежу, що на 13 мільйонів 636,3 тисячі більше очікуваного. Вагомий плюс склав 95,3 відсотка.

Фізичні особи сплатили два мільйони 982 тисячі гривень. Аналогічні торішні надходження перевищені на 319,5 тисячі.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки — один з основних платежів, який наповнює місцеві скарбниці, оскільки спрямовується туди в повному обсязі. Сплачують його власники житлової та нежитлової нерухомості — юридичні та фізичні особи.

Доречно також нагадати, що «карантинними» нововведеннями передбачено звільнення з 1 березня по 30 квітня 2020 року від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нежитлової нерухомості, що належать фізичним особам. Проте цього року контрольні органи нараховують таким платникам податок на нерухомість за 2019 податковий (звітний) рік. Тому вимоги щодо звільнення від оподаткування, передбачені «карантинним» законодавством, будуть враховані при нарахуванні платежу за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (звітний) рік.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області