Петро МАРУЩАК: «Нюанси погашення боргів з єдиного внеску»

Петро МАРУЩАК: «Нюанси погашення боргів з єдиного внеску»

Під час нещодавно проведеної головним управління ДПС у Тернопільській області спільно з інформаційним порталом 0352.ua Інтернет-конференції всі охочі мали можливість більш детально дізнатися про погашення заборгованості з єдиного соціального внеску. На запитання платників відповів заступник начальника управління — начальник відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном управління по роботі з податковим боргом Петро МАРУЩАК.

– Як інформують людину про те, що у неї є заборгованість з єдиного внеску?

Платнику надсилається вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум йому надається десять календарних днів від дня її одержання. У випадку ж непогашення узгодженої суми боргу з єдиного внеску податкові органи надсилають таку вимогу в порядку, встановленому законом, до органів державної виконавчої служби для примусового стягнення заборгованості.

– Існує можливість відтермінувати чи списати заборгованість з єдиного внеску?

Відповідно до норм Закону, який регулює питання адміністрування внеску, розстрочення та відстрочення заборгованості не передбачене. Заборгованість з єдиного соціального внеску списанню не підлягає.

Також доцільно зауважити, що не застосовується і термін давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску.

– Як правильно сплатити заборгованість, на що варто звернути уваги при заповненні платіжних документів?

Відповідно до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, при погашенні податкового боргу чи недоїмки з єдиного внеску у полі «Призначення платежу» розрахункового документа друкується код виду сплати «140» — «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску» (поле №2). При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.

– Запитання трохи не за темою конференції. Буду вдячна, якщо скажете, де розміщується інформація про перелік майна, яке перебуває в податковій заставі та підлягає продажу на аукціонах. А також про місце та час їх проведення.

Під час продажу майна на товарних біржах контрольний орган укладає відповідний договір із брокером (брокерською конторою), який вчиняє дії з їхнього продажу за дорученням контрольного органу на умовах найкращої цінової пропозиції.

Інформація ж про перелік майна платників податків, призначеного для продажу, та про час та умови проведення торгів оприлюднюється відповідною біржею. Організатор аукціону оприлюднює оголошення в засобах масової інформації та на власній вебсторінці.

Також інформація щодо укладених договорів-доручень на реалізацію майна підприємств-боржників з уповноваженими організаціями та перелік такого майна розміщується в рубриці «Переліки» на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України (www.tax.gov.ua).

– Яким чином поширюється право податкової застави, якщо у підприємства неподільний актив?

Якщо майно платника податків є неподільним і його балансова вартість більша за суму податкового боргу, таке майно підлягає опису в податкову заставу в повному обсязі.

– Що потрібно зробити для зняття накладеного виконавчою службою арешту автомобіля за поданням податкової через заборгованість?

При сплаті в повному обсязі податкового боргу та недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також виконавчого збору, майно платника податків звільняється з-під арешту та виконавче провадження припиняється.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області