Не оподатковуються доходи від продажу лише одного об’єкта рухомого майна

Не оподатковуються доходи від продажу лише одного об’єкта рухомого майна

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій із продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України (ПКУ). Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізичні особи-резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні.

Відповідно до першого абзацу пункту 173.1 згаданої статті дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пункті 167.2 статті 167, а саме — п’ять відсотків.

Як виняток із положень пункту 173.1 статті 173, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню (перший абзац пункту 173.2).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 (другий абзац пункту 173.2).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167, а саме — 18 відсотків.

Тобто податком на доходи фізичних осіб не оподатковуються лише доходи, отримані фізичною особою-резидентом від продажу протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля, одного мотоцикла чи одного мопеда.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області