Колись «Барселону» перемагали, нині — заледве «Ворсклу»

Колись «Барселону» перемагали, нині — заледве «Ворсклу»

Зважаючи на нинішній рівень гри футболістів київського «Динамо», експерти обережно робили прогнози стосовно переможця фінального матчу Кубка України, який учора відбувся на харківському «Металісті». Нині, здається, чи не кожна команда елітного дивізіону, за винятком хіба без п’яти хвилин почилих у Бозі «Карпат», здатна насолити колишньому гранду вітчизняного футболу.

Не стала винятком і полтавська «Ворскла», яка вдруге в своїй історії виборола шанс стати володаркою почесного трофею. Підопічні Юрія Максимова з усією відповідальністю готувалися до вирішального протистояння (навіть відправили на виїзну гру зі «Львовом» молодіжний склад), і ця обставина була помітною чи не з перших хвилин звітної гри. Хоча й розпочали, можливо, не дуже впевнено, але саме їм судилося на одинадцятій хвилині стати авторами швидкого голу вже чи не після першої своєї атаки. Після розіграшу кутового Ібрахім Кане небезпечно навісив до штрафного майданчика номінальних господарів, де капітан киян Сергій Сидорчук, уведений в оману центральним захисником суперників Альюном Ндіайє, пропустив шкіряну кулю на Руслана Степанюка. Хоча і не надто зручно було нападникові «Ворскли» завершувати атаку, але коліном усе ж відправив м’яча до сітки воріт динамівців.

Невдача, звісно, змусила останніх активізуватися, хоча ще деякий час відчувалося, що їхні суперники мають на полі, так би мовити, солідніший вигляд. Починаючи від голкіпера Дмитра Різника, який невдовзі впорався з непоганим ударом головою Олександра Сироти, парирувавши м’яч в ефектному стрибку.

Шанси в динамівців з’явилися тільки після того, як «Ворскла» відійшла до своїх воріт, віддавши смугастого конкурентам. Один тільки Беньямін Вербич мав шанси оформити хет-трик. Забив, щоправда, лише раз, на 28-й хвилині. Подача Сергія Сидорчука, скидка Карлоса де Пени — і словенець, прийнявши м’яч на п’ятачку біля воріт, невідпорно пробив із розвороту. Залишилося хіба дивуватися, як Беньямін не реалізував куди більш вигідний момент, коли замикав простріл із лівого флангу, але з близької відстані пробив лише у воротаря.

Інтенсивність дій динамівців ще більше зросла в другому таймі після виходу на поле Віктора Циганкова. Чого вартує ситуація з прострілом Володимира Шепелєва і рикошетом від Альюна. Однак Дмитро Різник укотре врятував свою команду, вибивши чи не останньої миті м’яч ногою. Невдовзі кияни все ж забили — простріл Томаша Кендзьори замкнув Шепелєв. Однак після перегляду системи VAR арбітри на чолі з Катериною Монзуль результативний удар скасували через, на їхню думку, активний офсайд у Вербича.

Одне слово, що ближче до завершення гри, то більше відчувалося, що суперники передусім прагнуть не пропустити. Особливо наприкінці додаткового часу. А серія одинадцятиметрових, як і завжди, лотерея, де лишень одна із команд витягне щасливий квиток.

Цього разу тріумфували динамівці, які вже вдванадцяте в своїй історії стали володарями почесного трофею. По сім влучних ударів завдали суперники один за одним. Із восьмими впоралися голкіпери Георгій Бущан і Дмитро Різник. А після того як Володимир Баєнко пробив «по горобцях», Артем Шабанов порадував своїх партнерів надзвичайною холоднокровністю — 1:1 в основний і додатковий час, 8:7 — у серії одинадцятиметрових на користь «Динамо».

Фото з вільних джерел