«Цілюща» вода на Гусятинщині — «джерело здоров’я й насолоди…»

«Цілюща» вода на Гусятинщині — «джерело здоров’я й насолоди…»

У час пандемії на Тернопільщині активізувався внутрішній лікувально-оздоровчий туризм. Відсутня можливість подорожувати за кордон через карантинні обмеження, а також бажання оздоровитися і покращити стан здоров’я сприяли популяризації цього виду відпочинку. І, як виявилося, їхати в далекі краї для цього й не потрібно.

Майже за 70 кілометрів від Тернополя, в селі Оришківцях Чортківського району, функціонує оздоровчо-туристичний комплекс «Орися», де можна і відпочити, і оздоровитися в цілющих місцевих водах.

«Здоровий спосіб життя стає модним. Туристичні групи дуже часто прокладають свій маршрут саме через наш заклад, щоб поєднати свою мандрівку з лікувальними процедурами, — каже директор закладу Ярослав Угляр. — Різним вірусам ми протиставляємо лазні з травами полину, хрону, м’яти, меліси, лаванди, чебрецю, ромашки. Очевидно, за температури, яка тут є, а це — 80—110 градусів, мало який вірус зможе вижити».

Проте візитівкою  закладу все ж є унікальний басейн-джакузі з високомінералізованою водою — так званою «гусятинською ропою».

«Історія із цією водою, можна сказати, почалася ще у 1968 році. Тоді на території колишнього Гусятинського району шукали нафту, а знайшли мінералізовану воду. Пізніше на цьому місці збудували два санаторії, які свого часу були курортами республіканського значення. Тепер від них мало що залишилося, а ось вода нікуди не поділася», — розповів Ярослав Угляр.

Тож підприємець вирішив привабити унікальною водою туристів та водночас запропонувати їм курс оздоровлення.

«Воду добувають із глибини 770 метрів. Вона — справжнє природне диво, аналогів якого в Україні немає. Щось подібне є у Прибалтиці, на курорті Друскінінкай, але наша вода містить утричі більше солі, а ще кальцій, бор і йод», — каже директор «Орисі».

Перед тим, як облаштувати «золоті» купальні, Ярослав Угляр  їздив на Закарпаття, вивчав склад тамтешньої води, консультувався з медиками, науковцями. Згодом отримав патент на використання ропи, збудував гідромасажні басейни, придбав водовоз. Кожні п’ять-сім днів цистерну заправляють свіжою водою зі свердловини Новозбручанського родовища, яке розташоване за 27 км від «Орисі». Тут її підігрівають до 29—31 градуса, зберігаючи природний непрозорий колір.

«Нині у закладі є два басейни з ропою — для великої та малої компаній. Люди приїжджають у ропняні басейни за рекомендаціями лікарів і з профілактичною метою. Або ж просто відпочити, розслабитися на сеансі масажу, попаритися в сауні», — каже директор.

Ярослав Угляр розповів, що протипоказань до лікування ропою дуже мало. Йдеться про онкологічні недуги, туберкульоз і відкриті рани. Натомість ропа лікує захворювання опорно-рухового апарату, нервової та серцево-судинної систем, органів дихання, гінекологічні хвороби тощо. Ефективно знімає запальні процеси в суглобах після операцій, допомагає спортсменам відновитися після виснажливих тренувань.

Перебування у басейні з ропою добре розслабляє організм людини. Прийняття ропняних ванн має масажний ефект, знімаючи втому, емоційне виснаження. У той же час вона підвищує життєвий тонус, зміцнює захисні сили організму, має антистресову дію.

«У нашій ропі ледь не вся таблиця Менделєєва, але в ній практично відсутній магній. А він позитивно впливає на всю кровоносну систему, — говорить підприємець. — Тому за рекомендацією консультантів з Одеського інституту курортології у ропу ми тепер додаємо бішофіт полтавський. Це — рідкий мінерал, багатий магнієм, що має схожі з ропою лікувальні властивості. До речі, часто басейни з ропою відвідують місцеві медики, які неодноразово наголошують, що поєднання контрастних — гарячої і холодної вод — це найкраща гімнастика для судин».

За словами Ярослава Угляра, подібні процедури, як і соляні гідромасажі, особливо актуальні нині, в період коронавірусної пандемії, коли організм потребує додаткового змінення імунітету.

«Для того щоб оздоровитися, не обов’язково їхати на море чи якийсь фешенебельний курорт. Приїжджайте в «Орисю», де вас ще й смачно нагодують українськими стравами у нашому ресторані, — закликав Ярослав Угляр і додав: — У тому, що в нас вам сподобається,  можете не сумніватися. Адже навіть відомий поет-пісняр Степан Галябарда свого часу після відвідин «Орисі» присвятив їй віршовані рядки:

Відвідайте «Орисю» хоч би раз,
Цей комплекс під Чортковом, край дороги.
Тут неодмінно вилікують вас,
Ропа «Збручанська» ставить всіх на ноги.
Вона корисна влітку і взимі,
Як еліксир вкраїнської природи.
Та що казати! Приїздіть самі
До джерела здоров’я й насолоди!»

Світлана ВЕЛИЧКО.

Фото авторки.