«Уже ніхто не дивується таксистці за кермом»

«Уже ніхто не дивується таксистці за кермом»

Ще кілька років тому жінка за кермом викликала подив серед чоловіків, але тепер цим уже нікого не здивуєш. Зараз жінки використовують транспорт не тільки як засіб пересування, а й як спосіб заробітку.

Водійка тролейбуса, далекобійниця, таксистка — це професії, котрі жінки вміло опанували. Про тонкощі роботи та свою любов до професії розповіла водійка зі стажем Світлана Валіон.

Розкажіть, чому вирішили стати водійкою таксі?

— Цьому сприяли життєві обставини — шукала заробіток. Друзі, знаючи, як я люблю кермувати, порадили піти працювати у службу таксі. Я спробувала — і мені сподобалося. Працюю вже майже три роки, дуже люблю свою роботу.

А звідки у вас така любов до автомобілів?

— Уперше за кермо мене посадив брат. Мені тоді було десь років 16—17. Напевно, то моя стихія, бо полюбила автомобілі відразу. Я вже навіть не уявляю свого життя без машини. Знаю про неї все: відкриваю капот і розумію, де й що стукає, можу сказати, що є причиною поломки. Через це, мабуть, так полюбила роботу таксистки.

Коли прийшли працювати в таксі, чи не було упередженого ставлення серед колег-чоловіків?

— Ні, навпаки — чоловіки прийняли мене добре, допомагали орієнтуватися за адресами. Я за кермом вже майже 20 років, то можу сказати, що тепер немає подібних стереотипів щодо жінок за кермом. Так само вже ніхто не дивується таксисткам. Ну, принаймні я із такими стереотипами не стикалася. Натомість на дорогах мені надають перевагу, пропускають, сигналять. А помилитися за кермом може будь-хто, незалежно від статі.

А як реагують пасажири, коли бачать, що за кермом жінка?

— Зізнаюся, дуже хвилювалася на початках, як мене сприйматимуть  жінки і чоловіки. І, ви знаєте, була приємно здивованою, бо ніхто не відмовлявся від поїздки, не казав, що не поїде зі мною через те, що я не чоловік (сміється — авт.) Більше того, жінки просили мій номер телефону, бо говорили, що зі мною їм безпечніше їхати. І ця довіра дуже надихає в моїй роботі. А за весь час таксування був лише один випадок, коли пасажир-чоловік «підказував», де я маю повернути, де зупинитися. Проте загалом дискримінації на роботі через мою стать я не відчувала жодного разу.

Чи пригадаєте свій перший робочий день?

— Так, то був Святвечір, і я дуже довго шукала й не могла знайти будинок, куди мала приїхати на виклик. Через це ще тривалий час переживала, що в мене нічого не вийде у цій професії, бо справді дуже важко було вивчати вулиці, дороги, під’їзди. Так само у перші дні на посаді таксистки хвилювалася, щоб не отримати замовлення, де пасажирами будуть друзі чи знайомі, бо не знала, як вони зреагують на мою нову роботу.

Як ви знаходите із пасажирами спільну мову, чи загалом любите вести розмови з ними?

— Так, зазвичай я розмовляю, бо як ні з ким не говорити, то в машині не цікаво буде їхати. Спілкуємося з пасажирами на різні теми. Це, знаєте, як у купе поїзда: щоразу нові люди, цікаві історії. Кожен пасажир різний: з кимось посміємося, комусь щось підкажу, а когось треба вислухати і заспокоїти, якщо щось погане трапилося. Таксисти — ніби трохи психологи: треба знати, коли помовчати, а коли щось сказати.

Певно, у кожній професії бувають курйози. Розкажіть, які траплялися з вами?

— Особливих курйозів не було. Єдиний випадок стався, коли пасажир не заплатив за проїзд. Іншого разу їздила із жінкою, котра шукала свого нетверезого чоловіка по всьому місту. А загалом мені щастить на хороших і позитивних клієнтів: то дітки віршики розповідають, то чоловіки квіти дарують. 

За що любите свою роботу? І що найскладніше у вашій професії?

— Мені завжди подобалося спілкуватися з різними людьми. До того ж кермо — це моя стихія, тому, можна сказати, робота таксисткою для мене поєднує хобі і засіб заробітку.

Труднощі трапляються хіба що тоді, коли машина не заводиться і треба щось зробити. А ще взимку мити автомобіль (сміється — авт.) А якщо серйозно, то робота таксистки — це велика відповідальність: я везу людей і відповідаю за них. Часто на дорозі буває непросто: хтось раптово вибіжить під колеса чи інші водії порушують правила. Але я стараюся спокійно на це реагувати і бути уважною. Тому, попри всі труднощі, їх такими не вважаю, мабуть, тому що просто люблю те, що роблю.

Ви — хороший приклад для жінок, котрі не бояться змінювати своє життя. Що порадите тим, хто вагається чи побоюється суспільного осуду?

— Не потрібно боятися змін, адже людина все життя вчиться чогось нового. Як-то кажуть, страхи лише в нас у голові. Я також вважаю, що не варто займатися тим, чого не любиш. Робота повинна приносити моральне задоволення. Якщо вона подобається, то людина буде відповідно ставитися, старатися, почуватися щасливою і робити щасливими всіх навколо.

Розмовляла Світлана ШЕВЧУК.

Фото з особистого архіву Світлани ВАЛІОН.