До порушників торгівлі підакцизними товарами застосували фінансові санкції

До порушників торгівлі підакцизними товарами застосували фінансові санкції

Із початку цього року фахівці управління контролю за підакцизними товарами головного управління ДПС у Тернопільській області провели 44 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним. До порушників застосували фінансові санкції на суму 803,5 тисячі гривень.

Після проведених перевірок встановлено 53 порушення Закону України від 19 грудня 1995 року за номером 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та Закону України від 6 липня 1995 року за номером 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших нормативно-правових актів, що регулюють виробництво та обіг алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального.

Зокрема, податківці виявили тринадцять фактів реалізації підакцизної продукції без зазначення коду товарної продукції згідно УКТЗЕД та дев’ять — роздрібної торгівлі тютюновими виробами з полиць самообслуговування. Трохи менше порушень було щодо реалізації алкоголю за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних — сім випадків. Стільки ж — щодо невидачі розрахункового документа (чеку), незабезпечення ведення у порядку, встановленому законодавством, обліку товарних запасів тощо.

Упродовж першого кварталу 2022 року анулювано 131 ліцензію на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Також скасовано 104 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробними.

Загалом станом на початок квітня цього року на території області є 4452 діючих ліцензії, з них 2397 — на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2055 — на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області