Якщо змінилася адміністративна одиниця

Якщо змінилася адміністративна одиниця

Відповідно до пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України, з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контрольних органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність — неосновне місце обліку. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Об’єктами оподаткування є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контрольних органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування контрольні органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 9 грудня 2011 року за номером 1588.

Згідно з пунктом 8.4 розділу VIII згаданого порядку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП подається протягом десяти робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контрольного органу за основним місцем обліку платника податків.

Наказом Міністерства розвитку громад та територій від 26 листопада 2020 року за номером 290 із змінами і доповненнями затверджено Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який запроваджено на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України.

Кодифікатор розміщений на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України за посиланням: Головна/Напрямки діяльності/Розвиток місцевого самоврядування /Адміністративно-територіальний устрій України/Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

Якщо внаслідок зміни адміністративно-територіального устрою змінилася адміністративно-територіальна одиниця, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування, платник податків за власним бажанням, або у разі потреби у випадках, пов’язаних із використанням даних про такий об’єкт оподаткування, наприклад реєстрацією/перереєстрацією реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій, реєстрацією/внесенням змін у дані щодо акцизних складів, може подати повідомлення за формою №20-ОПП, керуючись пунктом 8.5 розділу VIII порядку за номером 1588.

У такому випадку повідомлення за формою №20-ОПП подається з ознакою «3 — зміна відомостей про об’єкт оподаткування» та у графах 6—7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» розділу 3 повідомлення за формою №20-ОПП зазначається код та назва населеного пункту відповідно до кодифікатора.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області