Нарахування єдиного внеску за відпрацьований неповний місяць

Нарахування єдиного внеску за відпрацьований неповний місяць

Відповідно до першого абзацу частини п’ятої статті 8 Закону України від 8 липня 2010 року за номером 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для платників, зазначених у статті 4 згаданого Закону, зокрема, роботодавців встановлюється у розмірі 22 відсотків до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Згідно з другим абзацом частини п’ятої статті 8 Закону за номером 2464 якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску. Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставка єдиного внеску, встановлена частиною п’ятою статті 8 Закону за номером 2464, застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру (четвертий абзац частини п’ятої статті 8 Закону за номером 2464).

Враховуючи зазначене, при звільненні або прийнятті працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області