Адаптація ВПО в Тернополі

Адаптація ВПО в Тернополі

Внутрішньо переміщені особи, які внаслідок загрозливих обставин змушені покинути своє постійне місце проживання, зазнають удару, переживають психологічний стрес.

Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» зазначає, що один із головних інструментів соціальної адаптації ВПО — це психологічна підтримка. Вона може містити індивідуальні консультації з психологом, групові заняття з підтримки та терапії, а також роботу з громадськими організаціями й волонтерами.

Інший важливий інструмент — професійна підготовка та перекваліфікація. Це може бути навчання нових професійних навичок і здійснення практичних вправ, що допоможуть ВПО знайти роботу та успішно інтегруватися в нове оточення.

Також важливим інструментом є доступ до соціальних послуг і підтримки, як-от медична, фінансова допомога, житло, харчування. Для досягнення успішної адаптації переселенців необхідно забезпечити їм належні умови життя та доступ до необхідних ресурсів.

За даними The Displacement Tracking Matrix базова оцінка території зареєстрованих ВПО надає детальні дані щодо кількості та географічного розташування офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Збір даних для 20-го туру базової оцінки території відбувався з 1 по 31 Січня 2023 року в 23 областях та місті Києві.

Також було утверджено Тернопільською міською радою, що внутрішньо переміщені особи можуть стати на облік громадян, які потребують надання житлових приміщень з фонду житла для тимчасового проживання та надання житла з видачою ордера на вселення в житлове приміщення.

Вичерпний перелік документів, необхідних для отримання АП, що передбачені законом, та вимоги до них:

Перший етап. Взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, що потребують надання житлових приміщень з фонду житла для тимчасового проживання.

Заява встановленої форми.

Документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

У разі подання заяви уповноваженим представником внутрішньо переміщеної особи пред’являються документи, що посвідчують особу представника, та  довіреність.

Довідка внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та відповідні довідки членів сім’ї (за наявності).

Документи видані органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо).

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України).

Документи, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду.

Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Другий етап. Видача ордера на вселення в житлове приміщення.

  1. Пред’явлення документів, що посвідчують особу на ім’я якої буде видаватися ордер та членів його сім’ї.

Документи пред’являються заявником особисто або уповноваженим представником на основі письмової довіреності, завіреної в установленому законом порядку та після сканування адміністратором ЦНАПу повертаються суб’єкту звернення.

Приклади успішної адаптації ВПО в Тернополі

Центр допомоги переселенцям : забезпечує комплексну підтримку, включаючи консультації з працевлаштування, юридичну допомогу та психологічну підтримку.

Проекти соціальної інтеграції : організовують курси української мови, майстер-класи та культурні заходи для переселенців.

Також у Тернополі працює декілька волонтерських штабів для допомоги ВПО та військовим:

Гуманітарний Штаб “Я — Маріуполь” працює за адресою Героїв Євромайдану, 9. Сюди можуть звернутися внутрішньо переміщені особи з м. Маріуполь та Маріупольської області  для отримання соціальної, юридичної, медичної, психологічної та гуманітарної допомоги; Для зв’язку: +38(050) 345-15-55, +38(067) 345 -15-55. Дзвінки приймаються з 08:00 до 17:00 год.

Відділ забезпечення Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». просп. Злуки, 53 (Дім ветерана). Безкоштовні юридичні та психологічні онлайн та офлайн консультації, організація подій для ветеранів, захисників та захисниць України, а також їх сімей та близьких. Для зв’язку: 067 322 05 88.

Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг). вул. Миколи Лисенка,8. Видача продуктів харчування для дітей ВПО до 3 років; термобілизна та аптечки для військових; «Пакунки малюка» для сімей військових, ВПО, багатодітних, малозабезпечених  в яких народилися діти – 01.02.2023. Понеділок-четвер з 8.00 -17.00, П’ятниця з 8.00-16.00, Обідня перерва з 13.00-14.00. Для зв’язку: 0674611075 (термобілизна та аптечки для військових, впо та жителів міста),  ternopil.tercenter@gmail.com 0675305906 (видача продуктів).

 Віта МОКРА, студентка ТНПУ, зЖ-43