Вплив соціальних мереж на суспільство

Вплив соціальних мереж на суспільство

Соціальні мережі стали невід’ємною частиною нашого життя. Вони відкривають безліч можливостей для спілкування, розваг, освіти та бізнесу. Їх вплив на суспільство неможливо недооцінити, але він обумовлений і перевагами, і недоліками.

Однією з головних переваг соціальних мереж є їх здатність зближувати людей, навіть знаходячись на великій відстані. Соцмережі дозволяють нам підтримувати зв’язки з друзями та родиною, знаходити нових друзів та спільноти з подібними інтересами.

Однак варто згадати і про темну сторону. Платформа може  використовуватися для поширення недостовірної інформації, фейкових новин та маніпуляцій. Також велика кількість часу, яку люди проводять у мережах, може призвести до залежності, відволікаючи від реального життя та зайнятості.

“Для мене важливо знаходити баланс між часом проведеним в соціальних мережах, і реальним життям. Я намагаюся приділяти достатньо уваги своїм близьким, а також відпочивати від екранів, займаючись своїми справами. Але якщо подивитися статистику мого екранного часу, то проведення в соціальних мережах буде більше ніж 8 годин на день, мені здається, що це дуже багато і треба виправлятися”,- розповідає тернополянин Олександр Куприк.

Соцмережі надають можливість анонімності, що сприяє поширенню агресії та ворожого ставлення. Через легкий доступ до інформації та можливість швидко розповсюджувати контент, булінг та кібербулінг можуть стати масовими явищами, що важко контролювати.

“Кібербулінг, тобто цькування людини через соціальні мережі в онлайні, вкрай негативно позначається на психічному здоров’ї та самооцінці не тільки дітей та підлітків, але й дорослих. Але, звісно, на дітей та підлітків має ще більший вплив в силу їх психологічного віку. Психологічне здоров’я під впливом кібербулінгу зазнає надзвичайної шкоди. Людина відчуває нервозність, депресивність, може впадати в дійсно депресивні стани, отримувати депресію. Безумовно, це дуже сильно, погано, негативно впливає на нашу самооцінку, на самооцінку жертв булінгу. Також нещодавно було проведено дослідження про те, що підлітки і молоді люди, які були жертвами кібербулінгу, в рази частіше відчувають суїцидальні думки, вони в них з’являються, і також інколи вони дійсно скоюють суїцид під впливом кібербулінгу”,- зазначає психолог Юлія Іванішена.

На питання, як жертві кібербулінгу зберегти психічне здоров’я, Юлія надала декілька порад: “Для початку я дуже рекомендую звертатися до близьких людей, до друзів, до батьків, до викладачів, якщо це дитина чи підліток. До тих людей, з якими дитина відчуває, або навіть доросла людина, відчуває себе комфортно і затишно. Найбільше, чим шкідливий кібербулінг, це відчуття, що тебе всі не люблять, що всім ти не подобаєшся, і відчуття одинокості у жертви. Друге, що можливо є сенс, видалити або закрити свої соцмережі на певний період, і потім, після того, як вже психологічний стан відновиться, варто почати вести нові соціальні мережі з нової сторінки, з новими людьми. І також, якщо ви не хочете закривати свої соціальні мережі, не потрібно вступати в ніяку комунікацію з тими людьми, які коментують якусь вашу зовнішність, чи якимось чином ображають, цькують через соцмережі. Не варто з ними спілкуватися, це їхня  злість, яку вони намагаються передати, пам’ятайте про це, не спілкуйтеся з ними, не дискутуйте, не доказуйте, що вони не праві. І також, не бійтеся звернутися за підтримкою до психолога або психотерапевта, адже це допоможе  забезпечити  самооцінку, можливо, відновити її за потреби. Турбуйтесь про себе”.

Вплив мереж на суспільство є складним та багатогранним. Вони можуть одночасно сприяти зближенню людей, підвищувати свідомість, але й вносити негативний вплив на інформаційну безпеку та психічне здоров’я. Важливо зберігати баланс між користуванням  та обізнаністю з їхніми можливими ризиками.

Віта МОКРА, студентка ТНПУ, зЖ-43