Деякі нюанси податкових перевірок

Деякі нюанси податкових перевірок

Нещодавно у головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася Інтернет-конференція на тему «Податкові перевірки: важливі нюанси для зустрічі з контрольними органами». В онлайн-режимі з платниками спілкувався начальник управління податкового аудиту Віктор Притула.

Посадовця запитували про те, як відбувається відбір платників податків до проведення фактичних перевірок. На що Віктор Притула зауважив, що податківці здійснюють аналіз діяльності суб’єктів господарювання ще до перевірок. Фактичні перевірки проводяться при встановленні податкових ризиків стосовно можливих порушень при здійсненні розрахунків із споживачами. Наприклад: не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, проведення таких операцій на неповну суму готівки, проведення розрахункових операцій з видачею фіскального касового чека на товари (послуги), які не містять обов’язкових реквізитів, використання праці найманих осіб без укладання трудового договору, здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Особлива увага при відборі до проведення перевірок приділяється тим суб’єктам господарювання, які звітують про низькі виторги, проведені через реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО. До перевірки відбирають суб’єкти господарювання, обсяги доходу яких не відповідають мінімальним витратам у зв’язку з отриманням такого доходу.

Під час Інтернет-конференції дописувачі отримали відповіді і про те, як відбувається відбір платників для проведення документальних планових перевірок у 2024 році. При формуванні плану-графіку враховувалися показники позитивної динаміки рівнів сплати податку на прибуток та податку на додану вартість по відповідній галузі за дев’ять місяців 2023 року, а після настання граничних строків для подання річної звітності враховуються показники за 2023 рік.

Під час онлайн спілкування Віктор Притула розповів і про законодавчі новації. Для прикладу з 16 червня 2024 року набудуть чинності зміни щодо порядку подання та розгляду заперечень до актів перевірок стосовно можливості платника податків або його представника брати участь у розгляді таких заперечень у  режимі відео конференції. При цьому, повідомлення про розгляд заперечень у режимі відео конференції надсилається платнику податків в електронному вигляді в електронний кабінет.

А з першого липня цього року набудуть чинності зміни щодо зменшення терміну на проведення документальної перевірки з питань щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та з від’ємного значення з цього податку до сорока календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації. А якщо така податкова декларація замість шістдесяти календарних днів надана після закінчення граничного строку — за днем її фактичного подання.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області