Не раз чувім по радіо чи телевізорі, як тамка сі жаліют, же пенсіонери — то експерти у всіх справах. Всюди лізут, на всім сі розуміют. А як вибори прийдут, то вибирают не тих, же тре. Я по собі посудив — і справді експерт. Що де сі не стане — всьо коментую. Ну а як інакше, в нас же свобода слова. Ми вже нею заквашені по вуха.
Нинька Україна — не союз, де писка не встиг розтулити по-інакшому, як тебе вже загребли. Тому я не падкаю за дешевою ковбасою і хлібом за копійки. Бо знаю, якою то ціною нам сі дістало. А балакаємо, бо тре ж за стілько років мовчанки сі вибалакати. Накипіло і наквасилосі всередині, як помідори в слоїку.
А тепер про помідори і закваску.
Миєте огірки, цвітну капусту, помідори, моркву, цибулю, обираєте від шкірки кілька головок часника, запасаєтесі кількома пучками петрушки і селери.
Маринад для того асорті має таку пропорцію: три літри води, 200 грам оцту, 100 грам солі, 100 грам цукру, з десіть горошин чорного і духмяного перцю і пучка лаврового листя.
Овочі я беру малі, жеби більше в слоїк влізло. Бо як великі возьмете, то запхаєте три огірки і штири помідорині та й більше ніц не влізе і буде купа вільного місця в слоїку.
Попередньо розберіт головку цвітної капусти на дрібні частини. Поскладайте всьо файно у слоїки і заляйте маринадом. Простерилізуйте хвилин 15—20 і тоди закрутіт кришками.
В мене деколи сі лишают зелені помідори. Я їх квашу, бо з червоних після квашення їдні флячки сі лишают. А зеленими похрумтіти ще можна. То на п’ять кіло зелених помідорів тре кілька листків і коренів хрону, петрушку, кріп і листя вишні або смородини чи дуба. Для росолу тре буде дві з половиною літри води, 25 грам цукру і 130 грам солі. Я люблю в слоїках квасити, а моя сусідка таке робит у поливаному відрі. То купив си мале і спрактикував, же так ліпше, бо в слоїк руку пхати троха незручно. Отож на дно кладемо хрін, петрушку, листя, зверха — помідори. Далі знов виставляємо шар приправ, тоди — знов помідорів. Остатний шар має бути із зеленини.
Росіл має бути зимним. Ним і заливаєте помідори. Зверха ставите кришку, але меншу, жеби влізла всередину баняка. На неї виставляєте слоїк із водою. Квасите так помідори три тижні. Тоди можете їсти. Якщо будете по слоїках розставляти, то грузу сі не ставит. Тілько зверха посипаєте сухою гірчицьою і закриваєте моцними капроновими кришками.
Такі помідори будут стояти навіть цілу зиму. Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК.
Ілюстрація Миколи Пилиповича