Жеребкування наосліп — це не для нас

Жеребкування наосліп — це не для нас

Учора в Будинку футболу нарешті відбулося вже не раз перенесене до того жеребкування першого раунду Кубка України сезону 2019—2020 років. Найцікавіше, не стільки для тих, хто брав у ньому участь, як для представників засобів масової інформації і тих, хто стежив за прямою трансляцією церемонії, очікувало на самому початку…

Прес-аташе Української асоціації футболу Олександр Гливинський без посилання на якесь конкретне рішення головної вітчизняної футбольної структури повідомив: починаючи з третього раунду турніру, коли в боротьбу вступлять команди Української прем’єр-ліги, жеребкування буде сіяним. Тобто київське «Динамо» і донецький «Шахтар», як це було минулого сезону, навряд чи зможуть зустрітися між собою до фіналу.

Іншими словами — керівництво вітчизняного футболу на чолі з Андрієм Павелком кулуарно визнало, що дотримання ним демократичних принципів, характерних для правил чесного ведення спортивної боротьби, було невдалим експериментом. Мовляв, жеребкування наосліп — це не для нас. Інакше спробуй пізніше якось логічно пояснити громадськості, чому в матчі за Суперкубок України брали участь динамівці, які і в головному турнірі (чемпіонаті) трофею не завоювали, і з боротьби за Кубок України вилетіли ще на стадії чвертьфіналу.

Усе, так би мовити, до болю знайоме. Дивує хіба одна обставина. Як це футбольні функціонери, котрі за останні п’ять років не раз ухвалювали неправомірні рішення стосовно рядових членів громадської спортивної організації, двічі незаконно продовжували власні повноваження, в прагненні монополізувати владу в українському футболі не пішли далі. Можна було би, скажімо, в горезвісному «телефонному» режимі затвердити регламент про те, що і розіграш Кубка України складається з одного поєдинку з наперед визначеними учасниками. Решта ж бо учасників за такого керівництва апріорі не має шансів підняти над головою омріяний трофей.

Як би там не було, але вісімнадцять колективів другої ліги (крім команд-дублерів) і двоє аматорських дізналися імена своїх суперників у першому раунді Кубка України за допомогою «сліпого» жеребкування. Це привело до того, що одна з аматорських команд гарантовано виступить і в другому. Адже «Авангардові» із Бзова на Київщині і футбольному клубові «Вовчанськ» із Харківщини доведеться помірятися силами між собою.

Разом із тим геть не найслабший суперник дістався тернопільській «Ниві». Відстояти своє право продовжити боротьбу за почесний трофей підопічним Василя Малика доведеться в гостьовій грі з рівненським «Вересом».

В інших восьми парах зустрінуться: «Таврія-Сімферополь» (Херсон) — «Реал Фарма» (Одеса), «Енергія» (Нова Каховка) «Буковина» (Чернівці), «Гірник» (Кривий Ріг) — «Чайка» (Петропавлівська Борщагівка), «Кристал» (Херсон) — «Діназ» (Вишгород), «Альянс» (Липова Долина) — «Ужгород», «Поділля» (Хмельницький) — «Полісся» (Житомир), «Нива» (Вінниця) — «Нікополь», «Калуш» — «ВПК-Агро» (Шевченківка).

Базова дата проведення матчів — вівторок, 20 серпня.

Фото з вільних джерел