Із номера в номер консультує юрист

Із номера в номер консультує юрист

«На першому місці правила моралі, викладені в Божих заповідях, а потім вже — закон», — переконаний Орест Зварич, який понад 20 років допомагає юридичними порадами читачам газети «Вільне життя плюс». І в роботі відштовхується насамперед від цього принципу. Впевнена, що вам, наші читачі, неодноразово ставали в пригоді поради пана Ореста стосовно розподілу майна, оформлення спадщини, пенсійних питань, земельних справ… Щотижня ви пишете, телефонуєте або ж приходите особисто за його професійними консультаціями. До слова, таку можливість своїм передплатникам надає лише наша газета.

За кожною відповіддю на ваші запитання «ховається» грунтовна та клопітка праця Ореста Богдановича. Адже закони вимагають точності та чіткості. Про це Орест Зварич знає не зі слів, бо має за плечима чималий досвід: окрім того, що він є практикуючим адвокатом, ще й понад двадцять років пропрацював в органах міліції, був старшим слідчим з особливо важливих справ по лінії організованої злочинності, а також тричі обирався депутатом Тернопільської обласної ради. До того ж упродовж своєї міліцейської діяльності друкувався в тернопільських виданнях. Тож перед тим, як стати одним із «вільножиттівців», уже був знайомий із газетною справою. А ще писати Орестові Богдановичу допомагає любов до читання. Як зізнається колега: не відкладе книжку, поки не дочитає до останнього рядка.

—     Читати доводиться не тільки художню літературу, а й закони, професійні видання, — каже Орест Зварич. — Бо не маю права пропустити жодного нововведення в законодавстві. А воно в нас змінюється дуже часто. Інколи прошу наших читачів, котрі телефонують із запитаннями, детально розписати свою проблему в листі. Бо не на все можу дати відповідь одразу. Адже мушу перевірити, чи не внесені до закону зміни. І вже детально розписую в газеті, яким законом та його статтею користуватися в тій чи іншій ситуації. До речі, наголошу, що всі консультації цілком безкоштовні. Є лише одна умова — ми обслуговуємо винятково передплатників нашої газети.

Та допомагає Орест Богданович не тільки нашим читачам. Він також захищає в судах інтереси газети. Бо не обходиться і без позовів через опубліковані матеріали, які подобаються далеко не усім. Тоді доводиться відстоювати свою правоту.

— За час моєї роботи з редакції газети не стягнули ні копійки у судових справах про захист честі і гідності, — зауважує юрист. — До того ж наша газета відкрита до людей. Тому часто, шукаючи компроміс, ми даємо можливість особі, котру критикували, розмістити публікацію в газеті для висвітлення своєї точки зору.

За допомогою звертаємося до Ореста Богдановича й ми, журналісти. Бо не раз, бувало, поставало питання: чи не порушуємо журналістських стандартів, публікуючи той чи інший матеріал або просто використовуючи якесь ствердження. І тоді за професійною порадою стукаємо в 45-й кабінет, де серед стосів професійної літератури працює Орест Зварич. До речі, звичного «творчого безладу», притаманного газетним працівникам, тут не побачиш. Усе — на своїх місцях. Тож професійна чіткість проглядається навіть у такій маленькій деталі.

— Юрист має бути певною мірою педантом, — переконаний Орест Богданович. — Бо ця професія вимагає чіткості. А ще важливо, щоб зміст консультації не суперечив нормам моралі. Саме ними передусім має регулюватися поведінка кожної людини. І тільки після моралі стоїть закон. Адже він не охоплює усіх взаємин у суспільстві.

Але ніде правди таїти: окрім властивих юристам педантичності, чіткості й точності, усі працівники редакції знають про особливе почуття гумору Ореста Богдановича. Не раз нам доводилося ставати героями його гумористичних заміток. «Перепадало» й мені, бо, як каже пан Орест, маю особливе прізвище, якому судилося бути в анекдотах.

Знаючи про його творчу натуру, запитую колегу, як в одній людині можуть поєднуватися, на перший погляд, непоєднувані риси: серйозність і забавність?

— Людина має бути всебічно розвинена, — каже Орест Богданович. — Так значно легше переключитися із проблем. Тому без гумору — нікуди. Перезавантажитися мені допомагає й музика. Напевно, тобі часто доводиться чути військові пісні, які долинають з мого кабінету?! (З Орестом Богдановичем працюємо по сусідству. —  З. М.) А військові пісні люблю не просто так: я є учасником бойових дій… А ще розвіятися та розвантажитися мені допомагають подорожі. Люблю раз на тиждень сідати в перший-ліпший автобус чи поїзд і їхати за межі Тернополя, в різні куточки області. Зійду на станції, а потім йду пішки кілометрів п’ятнадцять-двадцять. У такий спосіб відбувається розвантаження психіки. Стараюся їздити туди, де ще не бував. От завтра також планую кудись поїхати, але куди, ще не вирішив. Зазвичай приймаю рішення вже на автовокзалі. Бо тут довгі роздуми — зайві.

…Тепер ви, читачі, знаєте, хто «стоїть» за рубрикою «Консультує юрист», яка із номера в номер радить, застерігає та допомагає. І робитиме це й надалі, бо «Вільне життя плюс» ніколи не буде байдужим до проблем своїх читачів.

Зоряна МУРАШКА.

Фото з архіву Ореста ЗВАРИЧА