Приватні підприємці активно застосовують касову техніку

Приватні підприємці активно застосовують касову техніку

Із початку року платники податків Тернопільщини зареєстрували 9446 реєстраторів розрахункових операцій, із них 5095 програмних РРО та 4351 — класичний. Про це повідомили в головному управлінні ДПС в області.

Активними користувачами касової техніки у своїй діяльності є приватні підприємці. Так, цього року вони зареєстрували 3125 класичних касових апаратів та 4893 ПРРО. Підприємства та компанії за цей час зареєстрували 1226 звичайних РРО та 202 програмних.

Із моменту запровадження воєнного стану суб’єкти господарювання нашого краю зареєстрували 896 РРО (589 — програмних та 307 — класичних). За час війни приватні підприємці облікували 551 програмний РРО та 244 класичних РРО. Юридичні особи зареєстрували відповідно 38 та 63 одиниці касової техніки.

Принагідно податківці нагадали, що суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України від 6 липня 1995 року за номером 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Основними аргументами на користь ПРРО є переваги від його застосування. Мова про: вільний вибір для суб’єктів господарської діяльності;  відсутність посередників (еквайєра, центрів сервісного обслуговування); відсутність експертизи для комерційних ПРРО; пристосованість для будь якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android (можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет); онлайн реєстрація в контрольному органі; виключно електронний документообіг; безкоштовність (програмне рішення ДПС).

Із 1 січня 2022 року застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим для підприємців — платників єдиного податку 2—4 груп. Реєстратори розрахункових операцій не є обов’язковими для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування, або ж якщо вони здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл, проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій необхідно застосовувати  розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Детальніше ознайомитися з інформацією стосовно новацій у застосуванні РРО та ПРРО можна в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області