Тема вмісту нітратів у воді та продуктах харчування стала особливо актуальною в останнє десятиліття, оскільки кількість нітратів у воді, овочах і фруктах часто перевищує встановлену норму в кілька разів. Пов’язано це насамперед з використанням у сільському господарстві синтетичних азотних добрив, які перенасичують грунт і потрапляють в овочі й фрукти та накопичуються в них у великих обсягах.
Непомірне використання азотних добрив призводить до того, що й підземні води стають перенасичені нітратами, котрі з них через водогін потрапляють у наші оселі. Накопичення нітратів у рослинних продуктах та питній воді призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.
Самі по собі нітрати малотоксичні, їх помірний вміст у продуктах харчування та воді не призводить до негативних наслідків. Вони не накопичуються в організмі і легко виводяться з нього. Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини спричиняє утворення вже більш небезпечних сполук — нітритів, які утворюються під впливом кишкової мікрофлори.
Нітрити всмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин. Це й призводить до кисневого голодування органів і тканин людського організму, викликаючи розвиток метгемоглобінемії. Метгемоглобін у 300 разів, а за деякими даними — у 500 разів стійкіший за ступенем дисоціації порівняно з оксигемоглобіном. У разі його накопичення знижується насичення артеріальної крові киснем, виникає кисневе голодування і організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.
До групи ризику, в першу чергу, потрапляють немовлята, що перебувають на штучному вигодовуванні, діти зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрит з пониженою кислотністю, люди похилого віку, які страждають серцево-судинними недугами, захворюванням нирок і печінки, недокрів’ям, а також вагітні жінки.
В області проводиться моніторинг якості води з децентралізованих джерел водопостачання на вміст нітратів, яку споживають діти до 3-х років та вагітні жінки. Так, за І півріччя цього року досліджено 3867 проб води на вміст нітратів, з них у 476 пробах вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію. За всіма випадками невідповідності інформувались органи місцевого самоврядування, медичної служби, власники індивідуальних джерел водопостачання з наданням пропозицій і рекомендацій. З вагітними, батьками та родичами дітей до 3-х років проводиться роз’яснювальна робота з питань профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії.
Найбільше випадків перевищення вмісту нітратів із децентралізованих джерел водопостачання зареєстровано в Борщівському, Кременецькому, Теребовлянському та Заліщицькому районах, яким спеціалісти держсанепідслужби області приділяють особливу увагу.
Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів? Так, за умови дотримання певних рекомендацій.
- Якщо у питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок.
- Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.
- Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак.
- Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості.
- Забруднену нітратами воду можна використовувати лише для технічних цілей (миття посуду, прибирання в приміщеннях тощо).
- Не вживайте ранніх парникових овочів з ознаками гнилі або цвілі, оскільки нітрати в таких овочах більшою мірою і швидше набирають ще токсичнішої форми — нітритів.
- Категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6—8 год, оскільки в них за цих умов під впливом специфічної мікрофлори також наростає перетворення нітратів в нітрити.
- Завжди звертайте увагу на маркування продуктів (позначки на виробах Е250-Е255 свідчать про наявність у них нітратів).
Також варто пам’ятати, що з кожною пачкою викурених сигарет людина отримує у 20—30 разів більшу кількість нітрозамінів, ніж їх може міститися в денному раціоні харчування.
Якщо у вас виникли сумніви щодо якості питної води та продуктів харчування, можете звернутися до територіальних міжрайонних/міських відділів державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України» для проведення лабораторних досліджень, зокрема на вміст нітратів.
І. ГРАБОВСЬКА,
лікар із загальної гігієни відділу соціально-гігієнічного моніторингу ГУ ДСЕС України в області.
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте