Йорданська купіль шанувальників зимового плавання традиційно зібрала в тернопільському гідропарку «Топільче» багато люду. Щойно священики освятили воду, в річку почали пірнати за здоров’ям десятки «моржів».
— Чим хворієте? — запитую одного з засновників міського клубу любителів загартовування і зимового плавання «Нептун» 80-річного тернополянина Богдана Березовича.
— Нічим, — упевнено відповідає. — Досить нормально почуваюся, хіба трошки коліна болять. Купаюся вже сорок років. Мене звалив поліартрит, лікарі нічого з цим не могли зробити, тож я почав ходити по снігу, купатися — і хвороба відступила.
Богдан Євстахійович радить усім рятуватися від різноманітних недуг «моржуванням». Каже, що спершу потрібно себе налаштувати, а відтак почати загартовуватися вдома, щодня протягом місяця знижуючи температуру води на градус. А тоді можна купатися в річці.
Усупереч таким рекомендаціям рівно чотири роки тому почав «моржувати» тернополянин Ігор Петенко. Чоловіка загнала в ополонку хвороба — і йорданська купіль виявилася для нього цілющою. Він не тільки не застудився, а й позбувся недуги без жодних загострень.
— Головне — не боятися, — наголошує «морж»-старійшина, — адже Бог створив нас у тисячі разів сильнішими, ні ж ми собі думаємо. І в Біблії Він сотні разів звертається до людини: «Не бійся!»
Учора з дев’ятої до одинадцятої ранку Богдан Березович нарахував у «моржатнику» 600 осіб, котрі прийшли скупатися у святій воді. Тішиться, що серед них багато молоді. Отже, буде ким поповнювати команду, аби надалі брати участь у змаганнях із зимового плавання. Радіє, що побачився із міським головою та взяв із нього обіцянку зробити в клубі сауну.
…Під час йорданського купання і його учасники, і ті, котрі спостерігали за ними, могли зігрітися гарячими юшкою або чаєм, адже козацько-десантний екологічний осередок ім. Дмитра (Байди) Вишневецького облаштував у парку козацьку кухню. Її господар, полковник українського козацтва, бунчужний осередку Володимир Старко приготував із побратимами козацьку юшку, різні види кулішів, гороховий суп, картоплю в «кожушках» та по-селянськи, смажену на велетенській бороні. Частування, за словами Володимира Ілліча, козаки наварили за автентичними рецептами аж на півтисячі осіб.
Фото авторки
Прокоментуйте