Після тривалої перерви у січні відновив роботу Ковалівський спиртовий завод, що в Монастириському районі. Підприємство має домовленості на експорт продукції.
— Відновлення роботи Ковалівського спиртового заводу — важлива подія для Тернопільщини. Крім робочих місць, підприємство забезпечить додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів. Завод простоював майже чотири роки. Нині нарешті нам загальними зусиллями вдалося відновити його роботу. Це — наша спільна перемога. Та особливо хочу відзначити колектив заводу та Державне підприємство «Укрспирт». Люди довели готовність і бажання працювати на користь підприємству, галузі та державі, — сказав голова обласної державної адміністрації Степан Барна.
Ковалівський спиртовий завод — один із небагатьох українських виробників, потужності якого дають змогу виготовляти кілька видів продукції. Окрім високоякісного етилового спирту класів «Люкс», «Екстра» та «Вищої очистки», завод виробляє вуглекислоту, солод, має цехи з виготовлення та розливу лікеро-горілчаних та безалкогольних напоїв — мінеральної води, газованих напоїв.
— Одне з ключових питань 2016 року для ДП «Укрспирт» — розвиток експортного напрямку. Технічне оснащення підприємств «Укрспирту» дозволяє виготовляти продукцію, яка відповідає міжнародним стандартам якості й навіть перевершує їх. Сьогодні перед усіма заводами підприємств та перед його колективом стоїть чітка ціль — розширення географії поставок. Колектив Ковалівського спиртового заводу зайняв активну позицію і на власному прикладі довів, що завдання виконати реально. Завод знайшов покупця, домовився про експорт спирту в Угорщину, йдуть перемовини з клієнтами із Туреччини, Грузії та інших країн. Такої ж активності ми очікуємо від керівництва інших заводів. Результат залежить від учасників, працюватиме і зароблятиме той, хто цього справді хоче», — сказав заступник директора ДП «Укрспирт» Сергій Блескун.
На добу підприємство здатне виготовляти етилового спирту — 2,2 тис. дал, лікеро-горілчаних напоїв — 6 тис. дал, безалкогольних напоїв — 24 тис. пляшок, вуглекислоти — 5 тонн, солоду ячмінного — 3 тонни.
Роботу заводу забезпечують близько сотні висококваліфікованих співробітників. Перед тим як стати до праці, колектив пройшов навчання.
Конкурентною перевагою підприємства є його географічне розташування. Безпосередня близькість до кордону в поєднанні зі значним потенціалом підприємства дозволяє говорити про вигоду роботи на експорт. Крім цього, Тернопільщина унікальна за природними ресурсами, головний з яких — вода. Саме вода відіграє ключову роль у формуванні смакових характеристик спирту та лікеро-горілчаних виробів. Напої, приготовані на основі води з артезіанських джерел Ковалівки, славляться м’яким, гармонійним смаком.
Підготувала Варвара СИНЯВСЬКА
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте