Кому война, а кому — мамця рідна. Має сусідка за штириста метрів від хати городец. Вона і ще з десіть наших сільських людей. Від дому — близенько.
Можна в який хочеш час перескочити сюда чи то зо сапкою, а чи з рискальом. Взяла баба та й посадила собі тамка грядки, бо чось коло хати так кріп не росте й цибуля не родит, як у полю. Кинула в землю петрушку, буряки червоні, фасолі трошка і моркви. Потицькала гарбузи і кабачки помежи бараболі. Пішла на минулім тижню цибулю вибирати, аж глядь — жадної цибулини сі не лишило в рядкові. Від кропу тілько стовбури зоставили, а щобільший буряк хтось вибрав, ще й гичку обчинив просто на місцю. «Най ті шлячок трафит», — сплеснула руками моя сусідка й вернуласі додому. Не тілько в неї, як чувім пізніше, городину обчистили. Ген за дубами-тичками в одного півгорода бараболь вишпали, тих, що скороспілки. А в другого кабачки вибрали. Но наші люди жартувати вміют. Понаїхали, кажут, сепаратісти сюда поживитисі, бо в Пуцькіна гроші на їдло, певно, сі скінчили, всі на пукавки спустив, то теперка будут у Бандерштаті пастися. А може, то в нас агентура ворожа діє? На сході землю відбирают, а на заході — врожай? Крадут всьо — хто Крим і Донбас, а хто в сусіда городину.
Ще не чувім, правда, жеби баняки й миски з плотів крали. Бо наші старші люди люблять начиня помити й на тички порозвішувати слоїчки, а на столичок виставити сушитися щопопляскатіше. Але тре пильнувати. Тож поки мої баняки на місці, ставлю в їден тушити мясні налисники.
Берете шклянку печериць, чистите, ріжете дрібонько і заливаєте окропом на півгодини. Тим часом ріжете їдну велику цибулину і трете їдну моркву на дрібній тертці і всьо то тушкуєте в пательні на олії. Печериці відціджуєте і вкидаєте до пательні й тушите хвилин 15. Солите, перчите до смаку, додаєте при бажанні зо два зубчики часнику і лижку-дві майонезу. Начинка готова, теперка рихтуємо м’ясні налисники. Півкіля курячої філейки ріжете на невеликі кусочки, робите з них відбивні, солите й перчите. На кажний кусочок кладете тоди по лижці-півтори грибів і закручуєте. Обкачуєте потім у муці і смажите на олії. Як зладите всі, тоди поскладайте налисники в банячок і заляйте соусом. Для того, аби його зрихтувати, трете дві морквині, краєте дрібонько їдну цибульку, тушкуєте всьо на олії, додаєте дві столових лижки пасти, розведеної в склянці води. Заправляєте всьо то склянкою домашньої сметани. Як закипит, солите і заливаєте тою заправкою налисники. Опісля ставите банячок на півгодини тушкувати.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте