Виявляється, чай корисний не тільки людям, а й рослинам. Залишки спитого чаю або кави — хороший засіб як добриво та для мульчування грунту, що й використовують квітникарі. А деяким рослинам, наприклад папоротям, таке «чаювання» є вкрай необхідним. Усі вони страждають від карбонатних солей у воді та грунті. А дубильні речовини, що містяться в чаї, підкислюють грунт і цим полегшують рослинам життя.
Залишки чаю використовують не тільки для поливання. При садінні кімнатних рослин у горщик поверх дренажного шару можна насипати залишки чаю, поверх нього — трохи землі, і потім уже висаджувати квітку як зазвичай. Із часом залишки чаю перегниють і дадуть додаткове підживлення. Таким же чином використовують чай і при висаджуванні рослин у балконні ящики.
Знайдеться застосування чаю та кави і на садовій ділянці. Їх залишками можна мульчувати клумби з гладіолусами. Починати це слід восени. На клумбу, де ви маєте намір посадити гладіолуси, треба розкласти суміш спитого чаю та кави шаром 10 см і додати трохи деревного попелу. Дія цієї суміші чудова: навесні сніг на клумбі з чаєм розтане набагато раніше, ніж на решті території, і ви зможете висадити бульбоцибулини гладіолусів уже наприкінці квітня. Грунт на клумбі треба перекопати, а після висаджування бульбоцибулин знову вкрити поверхню залишками чаю та кави, але вже шаром 5 см.
Ви будете приємно здивовані: бу–р’янів на такі клумбі не буде до середини літа — адже в спитому чаї та каві не буває насіння бур’янів, а гладіолуси зацвітуть уже на початку серпня. При цьому стебла в них будуть міцні й високі. Порадують вас і бульбоцибулини, викопані восени: вони будуть здоровими та чистими, і від кожної ви отримаєте 2—4 великі заміщувальні бульбоцибулини. І навіть сорти, які зазвичай утворюють мало «діток», цього разу здивують хорошим «потомством».
К. РОМАНІЦЬКА
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте