Перевіряти куплене насіння на схожість не потрібно, позаяк добре насіння не підводить, а в пакеті його й так небагато. Проте власний посівний матеріал, заготовлений у великій кількості, перевірити не завадить. Схожість визначають у відсотках, тому для підрахунку на пророщування кладуть 10 насінин.
Якщо, наприклад, за певний термін нормально розвинені паростки (не менші за довжину насіння, а в круглого — не менші за його діаметр) дали 9 насінин, значить, схожість становить 90%. Максимально проростають квасоля, горох — 90—95%, гарбузи, дині, кавуни — від 75 до 95%, помідори — 60% і вище, петрушка і морква — 45—70%, капуста, редиска, редька, буряк, селера, щавель — 60%, кріп — 35—55%. Огірки та інші гарбузові часто радують урожаєм, навіть коли насіння пролежало кілька років. А в таких культур, як цибуля і пастернак, кращий результат дає свіже насіння.
Схожість деяких культур залежить від сорту. Часто на упаковці можна зустріти дві цифри через дріб (наприклад, 90/80%). Перша позначає відсоток схожості, а друга — енергію проростання у відсотках. Другий показник характеризується кількістю насіння, нормально пророслого за коротший термін порівняно з тим, що встановлений для визначення схожості. І якщо, наприклад, схожість помідорів визначається за 12 днів, то енергія проростання — за 6.
Ось цифри для деяких культур (перша — схожість, друга — енергія проростання): перець, кріп, селера — 14/7, капуста, редька, редиска, горох — 7/3, баклажани, шпинат, ревінь — 14/5), помідори і цибуля — 12/6, салат, морква — 10/5, перець, буряк, квасоля, дині — 8/3, кавуни, кабачки, гарбузи, боби — 10/3 дні.
М. ЗЕЛЕНСЬКА
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте