Заклад ресторанного господарства у своєму меню має декілька видів фірмової кави з додаванням рому та коньяку. Виникає запитання: чи потрібно, в такому разі, власнику ресторану, сплачувати акцизний податок з реалізації вказаних алкогольних напоїв?
Як інформувала заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк, статтею 213 Податкового кодексу України (ПКУ) визначено, що об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. До підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво. А в статті 14 ПКУ зазначено, що алкогольні напої – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
Відповідно до УКТ ЗЕД готові харчові продукти, які містять алкоголь, віднесені до коду 1806; кава – 0901, чай – 0902 та, враховуючи зазначене, не є підакцизними.
Пунктом 2.2 Правил роботи закладів ресторанного господарства встановлено, що суб’єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).
Таким чином, суб’єкт господарювання ресторанного господарства не повинен сплачувати акцизний податок з роздрібної торгівлі фірмових страв, кулінарних, кондитерських та борошняних виробів, кави, чаю або шоколаду, до яких відповідно до нормативних документів на їх виготовлення, затверджених в установленому порядку, додано алкогольні напої, оскільки кінцева продукція не є підакцизною.
Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте