По всій державі зачали садити хапуг. Злапали сільського голову за то, що своїх родичів у сільраду понапихав. Посадили голову адміністрації, бо кілька земельних ділянок си прихватизував.
Скрутили руки сусідові, бо виніс із поля мішок гороху, а ще — тачку молоденьких кукурудзяних качанів, жеби їх варити й на базарі продавати. Сусідчину дочку депортували силоміць із Італії, жеби в Україні робила, а не тамка. Вуйка Дмитра, який писав злосні листи в газету на владу, оштрафували за образу влади на розмір річної пенсії. А мені вислали писульку, жеби’м явивсі в податкову, бо багато рецептів знаю, а отже, можу багато рихтувати їдла і продавати його наліво-направо, тілько податки державі не платити. На мою кухню з пательньою прибігла Савченко і наступаючи, кричала: «Владу — народу!» З такими-во снами я зірвавсі серед ночі весь мокрий. І приснитьсі таке страшне на старість, подумав, човгаючи на кухню. Вже хватило мені кошмарів за совєтів, а теперка будут ми страшити новітні герої, хотячи в нашій державі запровадити диктатуру. Вже їдну сьмо мали. Ліпших по тюрмах згноїли, гірші сі поспивали. Ще їдна — то в нашій державі взагалі нікого сі не лишит. Якби ж то тих, кого тре, садили. Бо балакати можна багато, а що на практиці? Якби Надя Савченко і справді мала серйозний намір всіх пересадити, то ніхто би її в тую політику не пустив, а після отих її заяв по ящику уже свої би викрали й назад у Росію вивезли, жеби мати чистий спокій і не бути посадженим. Бо наш люд не проти всіх чиновників пересадити, руками і ногами за такого президента буде голосувати. Ось тілько чи дочекаємосі такого «моцака немалосольного»?
Ми ж тим часом рихтуємо малосольні огірки (їм можна такими бути, а не людям і, тим більше, президентам) за переписом із нашого вільножиттівского рецептурника, що його поповнила на сей раз Ірина Мадзій. «Рецепт я записала у господинь із села Шупарки, що на Борщівщині, — огіркової столиці Тернопілля.
Півкілограма огірків, пучок кропу, два-три зубчики часнику, сіль, оцет — ось усе, що треба для приготування малосольних огірочків.
Їх ріжемо на четвертинки і навпіл. Додаємо дрібно посічений кріп, вичавлюємо часник, солимо, трішки перчимо і скроплюємо все оцтом. Перемішуємо ложкою і залишаємо на п’ять хвилин. Малосольні огірочки готові, а ваші гості здивовані вашими кулінарними здібностями».
Смачного!
Ваш паш ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте