Як тілько вибори, так одразу за пенсіонерів згадуют. Ая, що тілько не зробиш, лиш би голоси дістати. Кільо гречки, десіть гривнів до пенсії надбавлят, ще сотку на дільниці пообіцяют.
Ну, і до повного щастя сфотографуютьсі з нами, гарно побалакают. У нашім віці багато для щастя не тре. Як нема з ким у хаті словом сі перекинути, то ціле відро лапші з телевізора, а то й наживо — втіхи повні штани і спідниця.
Сусідка, як Юлька приїжджала в райцентр, то руки лізла цілювати їй. Кажу: бабо, ти що, здуріла? Ксьондзу йди цілюй, най ті благословит, жеби голова не боліла. Нє, та каже, Юлька файна, пенсіонерів розуміє, гарно балакає і каже, же всіх злодюг пересадит. І правду каже, бо в нас у державі всі злодюги, і всіх тре в тюрми. Після Юльки захопиласі Ляшком. Казала: хлоп то що тре — і файний, і статний, і вилами так енергійно махає, як її чоловік у молодості (а сусід хлопака був то що тре). Тож нинька сохне сусідка за Ляшком. Ми вже всьою вулицьов з нею балакали, повчали. Кажемо: людино, ти думай головою, а не вухами і очима. Толку з того балакання і краси, як воно ніц не тямит у життю, тілько під себе їдне з другим гребе. Нє, баба як сі сказила, слухати не хоче.
Днями вчув, же захочут пенсіонерам капку пенсії восени підняти. Як той молодик із вилами вискочит і скаже, же то завдяки йому, то моя сусідка від щастя інфаркту дістане. Я сі не дивую тим жіночкам, яких по телевізору кілька років тому показували. Питав їх журналіст, чо вони за Януковича голосували, раз він такий-сякий. «Красівий і статний мужчіна», — хором відповідали.
Але пощо нам такі дурниці. В нас он красиві, запашні та рум’яненькі пляцки, то, що тре для захоплення. Особливо — з яблук, особливо — з вільножиттівского рецептурника. Його нинька поповнюємо переписом від Олі Ванци.
Три яйци збиваємо зо склянкою цукру, можна не дуже сильно. Окремо розтираємо півпачки маргарини і три шклянки муки. Змішуємо зо збитими яйцями і додаємо шклянку сиру і чайну лижку поташу, погашеного оцтом. Місимо тісто, аби не липло до рук, при потребі досипаємо муку. Ділимо тісто на дві частини. Розкачуємо, першу викладаємо на бляшку, посипаємо манкою і викладаємо на неї потерті ябка (штук із десіть. Як кислі, то додайте цукру, а потім віддусіт сік, жеби закальцю не було). Накриваємо другою паланицьою і мастимо яйцьом, жеби файний рум’янец був, як сі спече. Розігріваємо духовку до 180—200 градусів і ставимо пектисі, перевірячи готовність сірничком і пильнуючи за рум’янцьом.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте