За границьов всьо їдло, же натуральне і без хімії, — дуже дороге. То я від кажного нашого заробітчанина чую. Всьо штучне — дешеве.
А в нас навпаки: всяка погань коштує великі гроші, а без тих гемео і решти добавок ніц сі не цінит. Я вже навіть не знаю, хто в моїм селі свиню нормально годує. Всі — на добавках, порошках і «бібках». Ще кури домашні так-сяк ростут, кози, кролі і корови з бичками. І то — чув, же в нашій області на птахофермах за сорок днів виростают кури. Та в мене цілий рік теє цєпя сявкає, закім у пір’є сі вбере. Але як звариш із него росіл або втушиш, то пахне на всьо обійстя. А добре яке, печінка лиш дякує.
А так всьо штучне та й штучне. Як колгоспи розвалили, то я сі дивував — люди свиней не тримают аж так багато, і то собі, а по магазинах кобас і всяких паштетів хоць греблю гати. Аж поки не вчув, же в нас у ковбасних цехах менделєєви сі розвели. Хімічат і пхают у клейонки всьо, що під руками лежит.
Якось їден шофер, же розвозив ковбаси їдного такого менделєєва, привіз додому два мішки муки. Каже мамі — зара будемо кобасу робити. В баби очі на лоба полізли: з муки? Кобасу? Та де таке видано! Син скоренько вхопив мидницю, висипав мішочок муки туди, хляпнув води, розмішав, переляв у баняк, поставив на плитку, почаклував годинку і показав мамі. І що думаєте? Кобаси — цілий баняк. Ще й припудрив теє місиво рідким димом, і запахло на всю хату вудженою кобасою, як то на свята. Дивина, та й годі. А ви кажете…
Тож най тая кобаса з муки сі сховає. В нас он кілько файних рецептів є зі справжнього мняса: чи то зо свинячого, чи з куричого, чи ще якогось. На сей раз у вільножиттівскім рецептурнику — рецепт салату «Пташине гніздо» від Галини Польової.
Для него нам тре їдне варене куриче філе, шість варених яєц, їдне ябко, півшклянки горіхів, потертий на грубій тертці маленький корінь селери, півшклянки вареної червоної фасолі, майонез і посмажена на соломку бараболя. Філе, білки і ябко ріжемо на соломку, подрібнюємо горіхи, додаємо корінь селери і фасолю. Всьо то перемішуємо і додаємо майонез. Вкладаємо на тарілку у вигляді гнізда. Поверха посипаємо його смаженою бараболькою. Жовтки розминаємо і додаємо потертий плавлений сирок і кріп. Солимо та перчимо, вимішуємо з майонезом. Із тої суміші виробляємо кульки у вигляді яєчок і викладаємо в «гніздо».
Помилувалисі, погляділи і — смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте