Свій новий виробничий сезон розпочав один з найпотужніших цукрових заводів на Західній Україні ТзОВ «Радехівський цукор» — чортківське виробництво. Наймолодший в області Чортківський цукровий завод був введений в експлуатацію в листопаді 1977 року. Його потужність — 8 тис. тонн переробки цукрових буряків за добу.
Торік за обсягами виробництва він зайняв четверте місце серед споріднених підприємств України. Було перероблено 550 тис. тонн солодких коренів та вироблено майже 87 тис. тонн цукру–піску. Крім основного солодкого продукту, заводчани виробляють допоміжні компоненти із сировини — мелясу, сухий і гранульований жом. Значно розширена зона приймання цукросировини. Якщо вона раніше становила 60—80 кілометрів від місця переробки, то тепер збільшилася до ста й більше, адже в області це майже єдине підприємство, що спеціалізується на виробництві цукру–піску з буряків. Щоправда, торік деякий час працював Збаразький цукровий завод, який входив раніше до компанії «Агрохолдинг «Мрія». Він змінив юридичну назву на ТОВ «Компанія Галичина цукор». За словами очільників району, також працюватиме в цьому році після забезпечення підприємства необхідною кількістю сировини як мінімум на п’ять робочих днів.
Тернопільщина завжди славилася високоврожайним і стабільним буряківництвом. За добрих часів у цій галузі працювало 8 заводів і до 4 тис. чоловік. Нині лише на Чортківському цукрозаводі в міжсезоння працює 220 осіб, ще залучають до 30 чоловік персоналу. Підприємство налагодило тісні ділові контакти з найбільшими агроформуваннями області, що сіють цукристі на території Тернопільського, Теребовлянського, Чортківського, Заліщицького, Бучацького, Борщівського районів, а також сусідніх областей — Івано-Франківської, Хмельницької і Чернівецької.
За словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Віталія Луя, цього року суттєво збільшено посіви цукрових буряків — на 37% проти минулого, або на 14 тис. га. Цукрові плантації в сільгосппідприємствах і великих фермерських господарствах становлять 22,7 тис. га. Найбільше посіяли солодких коренів до торішніх показників агроформування Підволочиського району — на 2,1 тис. га, Тернопільського, Чортківського — на 0,9 тис. га, Збаразького — на 0,8 тис. га, Бучацького району — на 0,5 тис. га.
Першими цукросировину згідно з графіком і контрактами відтранспортувала на Чортківський цукрозавод агрокомпанія «Агропродсервіс» — понад 2 тис. тонн. Бурякозбиральна техніка працює і дає лад урожаю на полях підприємства в селі Купчинцях Козівського району, ПП «Агрон» Тернопільського, ПП «Аркадія» Гусятинського, ПП «Дзвін» Чортківського, ПОП «Тернопільське» Теребовлянського районів.
Ярослав БАЧИНСЬКИЙ
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте