А вареники сі не приснили…

А вареники сі не приснили…

Приснивсі мені сон, же пішов я на вибори. Чалапаю до дільниці, дивлюсі — їде колона машин, усі з прапорами, і прямуют до нашого клубу.

Далі сі снит, же заходжу в клуб, витягую пенсійне посвідчення і хочу пройти до столів, де сидит комісія. Але не можу — навколо стілько люду, же не годен сі протиснути. Я вилажу на якийсь стілец, дивлюсі — а за кабінками гонит з гралями Ляшко, аж сі засапав. Від него втікала Юля зо серпом в руці, далі полізла на сцену ховатисі за штору. Від мікрофона йшов Порошенко і тягнув за собою торбу з пакунками від Миколая.

Біля комісії всадивсі Зеленський. Понатягував си купу перстенів на руки і хтів жінкам ворожити. В кутику клубу, за кабінками, сиділа, скоцьорбившись, Надя Савченко, така худа, же я подумав, що то вже після десятої голодовки. Йшов’ім до кабінки, але мене перепинила Богомолец у білім халаті і хтіла йти в кабінку зо мною, жеби тамка зробити щеплення.

Я давай від неї сі видирати. Вибігаю надвір — а тамка на слупі-вишці Бойко прапор біло-синий чіпляє. А Садовий із шуфльою горне болото.

Богомолец десь пропала, тож я сі вернув до клубу за бюлетеньом. Дали мені цілий рулон того добра, я мотаю-мотаю, а кінця нема. Так мотав, аж зі запльонтав. Зробив’ім крок і впав. І збудивсі. Серце калатає, аж мусів валер’янки сі напити. Видите, до чого людину тая реклама доводит?

Ліпше би мені вареники сі приснили. Минулого разу я вам розказував про тісто зо сметани. Є ще рецепт із мінеральною водою. В тім випадку тре такої шклянку, їдне яйце, три столових лижки олії, пів чайної лижки соли і муку.

Ще люди рихтуют тісто бараболяне. Для того півкіля бараболь чистимо, миємо і варимо, тоді мнемо на пюре. Додаєм 30 грам масла, два жовтки, капку соли, помішуємо, ще сипемо 30 грам манки, 150 грам муки і чайну лижку цедри лимона. Перемішуємо і знов додаємо муку, жеби вийшло мняке тісто. Тре, жеби воно постояло півгодини. Й у воду, в якій потім будете варити ті пироги, маєте дати соли — на літру йде чайна лижка. Найліпша начинка, як мені казали, для такого виду тіста — з вишень.

Я звик місити тісто на вареники на муці пшеничній, а ще місят на муці гречаній. Правда, не на самій. Для того сі бере дві шклянки пшеничного борошна, пів — гречаного, шклянку зимної води і пів чайної лижки соли.

Думаю, скінчу з тими рецептами тіста наступного разу. А поки жичу смачного!

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА