Під час виплати доходу сплатіть і податок

Під час виплати доходу сплатіть і податок

Відповідно до підпункту 168.1.1 пункту 168.1 статті 168 розділу IV Податкового кодексу України податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 Кодексу. Про це нагадали в головному управлінні ДФС у Тернопільській області.

Згідно ж із підпунктом 168.1.2 пункту 168.1 статті 168 податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування податку до бюджету.

При цьому, якщо оподатковуваний дохід надається у не грошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів із дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання — підпункт 168.1.4 пункту 168.1 статті 168).

Разом з тим підпунктом 168.1.5 пункту 168.1 статті 168 визначено: якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені Кодексом для місячного податкового періоду, тобто не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області