Михайло МАНАСТИРСЬКИЙ: «Нюанси погашення податкової заборгованості з єдиного внеску»

Михайло МАНАСТИРСЬКИЙ: «Нюанси погашення податкової заборгованості з єдиного внеску»

І знову в головному управлінні ДПС у Тернопільській області на традиційній гарячій лінії спілкувалися стосовно нюансів погашення податкової заборгованості з єдиного внеску. На запитання всіх охочих протягом години відповів начальник управління по роботі з податковим боргом Михайло МАНАСТИРСЬКИЙ:

— Який документом платникові зобов’язані повідомити про наявність заборгованості з єдиного внеску?

— Платникові, в якого виник борг з єдиного внеску, надсилається вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум йому надається десять календарних днів. При непогашенні узгодженої суми боргу з єдиного внеску, податкові органи надсилають до органів державної виконавчої служби в порядку, встановленому законом, вимоги про сплату недоїмки для стягнення.

— Мені, підприємцеві, який не вів діяльності, нарахували біля двадцяти тисяч гривень штрафу і пені. Чи можливе розстрочення або списання заборгованості з єдиного внеску?

— Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

— Як правильно сплатити недоїмку з єдиного внеску та податковий борг?

— Відповідно до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року за номером 666, при погашенні податкового боргу чи недоїмки з єдиного внеску у полі «Призначення платежу» розрахункового документа друкується код виду сплати «140» — «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску» (поле №2).

При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.

— Коли здійснюється стягнення коштів і продаж майна платника податків у рахунок погашення його податкового боргу?

— Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через шістдесят календарних днів із дня надіслання (вручення) йому податкової вимоги.

— Що потрібно зробити для зняття накладеного виконавчою службою арешту автомобіля за поданням податкової через заборгованість?

— При сплаті в повному обсязі податкового боргу та недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також виконавчого збору, майно платника податків звільняється з-під арешту та виконавче провадження припиняється.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області