Ознаки подання звітності

Ознаки подання звітності

Відповідно до пункту 49.1 статті 49 Податкового кодексу України (ПКУ) податкова декларація за звітний період подається в установлені ПКУ строки контрольному органу, в якому перебуває на обліку платник податків. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Згідно з першим і другим абзацами пункту 50.1 статті 50 ПКУ у разі якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених статтею 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період або подає в наступних податкових періодах уточнюючу декларацію внаслідок виконання вимог пункту 169.4 статті 169 ПКУ, то штрафи, визначені у пункті 50.1 статті 50 ПКУ, не застосовуються (сьомий абзац пункту 50.1 статті 50 ПКУ).

Пунктом 1 підрозділу 1 розділу IV Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12 січня 2021 року за номером 5, визначено, що первинні показники, які відображаються у підсистемі, що забезпечує обробку звітності та платежів, є показниками форм, зокрема, податкової звітності.

Відповідно до пункту 4 підрозділу 4 розділу ІV згаданого порядку, якщо після подання документа звітності платник подає до граничного строку подання новий документ звітності із виправленими показниками, поданий раніше документ звітності стає недіючим та отримує ознаку стану обробки «Історія подання».

Документи звітності зі статусом «Повністю введено», які набули ознаки стану обробки «Вважається неподаним», «Історія подання», «Видалений», після настання граничного строку сплати грошового зобов’язання за такими документами звітності, автоматично обробляються інформаційною системою в частині виключення з обліку раніше рознесених до інтегрованих карток платника сум грошових зобов’язань. Вказане виключення проводиться датою отримання такої ознаки стану обробки та з використанням відповідних облікових показників (операцій).

Окрім того, ознаку стану обробки «Історія подання» отримують документи звітності, щодо яких за рішенням суду або підрозділів податкового органу вищого рівня, відповідальних за адміністрування платежів, у підсистемі, що забезпечує обробку податкової звітності та платежів, передбачено скасування реєстрації (ідентифікацію недіючими).

Враховуючи сказане, документ звітності подається з ознакою:

— «Звітний» — за відповідний базовий звітний (податковий) період у встановлені ПКУ строки для такого подання або з порушенням термінів подання;

— «Новий звітний» — до закінчення граничного строку подання документа звітності за такий самий звітний період з виправленими показниками після поданого документа звітності з ознакою «Звітний»;

— «Уточнюючий» — після граничного терміну подання документа звітності за такий самий звітний період (з урахуванням строків давності) при виправленні показників поданого Документа звітності.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області