Чи потрібно платити єдиний податок підприємцеві у відпустці чи на лікарняному

Чи потрібно платити єдиний податок підприємцеві у відпустці чи на лікарняному

Нагадування головного управління ДПС у Тернопільській області. Підприємці — платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку:

— протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки,

— а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває тридцять і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається до податкового органу за заявою у довільній формі (пункт 295.5 статті 295, підпункт 298.3.2 статті 298 Податкового кодексу України).

Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки та її форми не встановлено.

Але для уникнення порушення терміну сплати авансових платежів доцільно подавати заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.

Якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця не передбачено.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок авансовими внесками не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь звітний період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Податківці також звернули увагу на те, що платників єдиного податку третьої групи та першої і другої груп, які використовують найманих працівників, на період відпустки не звільнено від сплати єдиного податку.

Отже, підприємці-платники єдиного податку першої і другої груп, можуть скористатися нормою щодо звільнення від сплати єдиного податку впродовж одного календарного місяця на рік на час відпустки за умови, якщо вони працюють самостійно та не використовують працю найманих осіб.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області