Кому дозволено скористатися податковою знижкою, якщо об’єкт іпотеки знаходиться у спільній власності подружжя

Кому дозволено скористатися податковою знижкою, якщо об’єкт іпотеки знаходиться у спільній власності подружжя

Згідно з підпунктом 166.3.1 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України (ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 ПКУ, частину суми процентів, сплачених ним за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до статті 175 ПКУ. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Платник податку — резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року (пункт 175.1 статті 175 ПКУ).

Зокрема, пунктом 175.2 статті 175 ПКУ визначено, що в разі якщо будинок (квартира, кімната) купується за рахунок іпотечного житлового кредиту, частина суми процентів, що включається до податкової знижки платника податку — позичальника іпотечного житлового кредиту, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку протягом звітного податкового року в рахунок його погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки, розрахованого відповідно до пункту 175.3 цієї статті.

Отже, право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області