Надмірне вживання алкоголю та наркотиків

Надмірне вживання алкоголю та наркотиків

Надмірне вживання наркотиків та алкоголю стає все більшою проблемою, що загрожує не лише здоров’ю окремої особи, але й стабільності суспільства в цілому. Залежність від наркотиків та алкоголю не лише поглиблюється, а й важче піддається лікуванню, маючи серйозні наслідки як для фізичного, так і для психологічного здоров’я особистості, а також її соціального життя. 

Короткий огляд наркотичної ситуації в Україні.

“Систематичне вживання алкоголю та наркотиків чинить надзвичайно згубний вплив на нашу нервову систему і на нашу психіку загалом. Починаючи з того, що це викликає звикання та забирає в нас можливість самостійно виробляти позитивні емоції та справлятися під час стану нормальної свідомості з негативними емоціями. Також прив’язує до постійної потреби в повторній дозі. Неврози, депресії,  в гірших станах це може бути параноя, галюцинації, стан марення, психомоторні розлади. Крім того, під час вживання алкоголю чи наркотиків порушуються емоції,  свідомість, поведінкові та пізнавальні функції”,- розповідає психолог Юлія Іванішина. 

Наркологічний центр Тернополя “Наш Медсервіс” повідомляє, що найбільш важливою причиною вживання є психологічні проблеми. Зазвичай залежні страждають від низької самооцінки, тривожності. Вживання наркотиків дає відчуття впевненості, повноцінності, гармонії з навколишнім світом. Але це тільки ілюзія. У людей, схильних до наркотичної залежності, є одна особливість – їхній організм не виробляє достатню кількість гормонів радості.

Як і будь-яке інше захворювання, лікування наркоманії здійснюється медичними препаратами. Терапія допомагає:

  • Вивести токсини.
  • Позбавити потягу до наркотиків, прибрати абстиненцію або ломку.
  • Відновити нормальну роботу організму.
  • Закріпити результат і домогтися ремісії.

Медикаментозне лікування наркотичної залежності у спрямоване на те, щоб пацієнт швидше подолав залежність. Терапія зменшує ризик хвороб серця, печінки, нирок, органів дихання, знижує ймовірність зриву при відмові від наркотиків.

Але курс лікування наркоманії  без участі психотерапевта не принесе бажаного результату. Багато хто вважає, що достатньо позбутися тільки фізичної залежності, пройшовши детоксикацію від наркотиків. Якщо обмежитися тільки цією процедурою, то ймовірність повернення до наркоманії становить 99%.

“Окрім того, що це лікується медикаментозно, найбільш правильною стратегією при лікуванні алкоголізму чи наркотичної залежності є психотерапія. Тому, я вважаю, що психотерапія повинна бути частиною процесу лікування. Оскільки вона впливає на першопричину, а це зазвичай якісь негативні події, негативні фактори навколишнього середовища. Які сприймалися психікою як щось дуже жахливе, від чого була потреба сховатися та втекти. Відповідно, коли людина працює з психотерапевтом під час лікування, вона може повернутися до цих болючих моментів для того, щоб їх вирішити. В результаті чого зникне сама причина алкоголізму та наркотичної залежності. Крім того, під час лікування дуже важлива психологічна підтримка, оскільки сам процес лікування дуже складний”,- додає психологиня.

Отже, залежність від наркотиків та алкоголю потребує комплексного лікування, яке включає медикаментозну терапію та психотерапію. Психологічний аспект є невід’ємною частиною успішного подолання залежності, допомагаючи виявити та вирішити глибинні причини. Такий підхід сприяє психічному відновленню та поверненню до гармонійного життя без шкідливих звичок.

Віта МОКРА, студентка ТНПУ, зЖ-43