Про мінімальне податкове зобов’язання

Про мінімальне податкове зобов’язання

Станом на початок квітня цього року кількість платників мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) по Тернопільській області становить 169365 фізичних осіб. Про це повідомили в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Кількість сформованих податкових повідомлень-рішень — 33469. Загальна сума податкових зобов’язань, визначених у повідомленнях-рішеннях, складає 42,3 мільйона гривень. Загальна сума сплаченого фізичними особами МПЗ за підсумками 2022 року — 28,4 мільйона гривень.

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що платники податків, у яких у наявності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, мають обов’язок сплачувати податки у вигляді мінімального податкового зобов’язання (Закон України від 30 листопада 2021 року за номером 1914). Метою його запровадження стало рішення вивести обробіток сільськогосподарських земель із «тіні». 

Податківці також звернули увагу на те, що мінімальне податкове зобов’язання вперше визначається за звітний 2022 рік. Цього ж року фізичні особи сплачують МПЗ за підсумками минулого, 2023 року.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області