Вирощуванням овочів займаюся давно. Насіння купую в спеціалізованих магазинах, які гарантують його якість. Однак часто помічав, що сходи насіння, взятого навіть з одного пакетика, з’являються недружно, та й самі рослини відрізняються одна від одної потужністю куща і розмірами плодів, хоча всі вони одного сорту. Поясніть, у чому причина такої різнорідності насіння.
Іван Петрович.
смт Козова.
Це відбувається в результаті впливу на рослину грунтово-кліматичних умов зростання, а також залежить від місця формування плодів і насіння на рослині. Навіть з однієї рослини неможливо отримати насіння абсолютно однакове за якістю, тому що воно визріває нерівномірно. При більш пізньому цвітінні і більш короткому періоді дозрівання на пагонах, скажімо, третього порядку в нижньому ярусі насіння не досягає повної біологічної зрілості. Воно зійде, але рослини, отримані із цього насіння, будуть пізньостиглими і менш врожайними. Наприклад, у помідора, плоди якого розвиваються по кілька штук у квітковій китиці, на насіння потрібно брати плоди з нижнього і середнього ярусу, а плід має бути не верхній, а той, що розташований ближче до місця прикріплення кетяга до стебла. Існує також залежність схожості від розміру і щільності насіння, від наявності у нього ушкодження, від ступеня зрілості. Саме цим обумовлюється наявність в одній партії насіння гарної схожості, несхожого й ослабленого.
І. ЯКОВЕНКО,
агроном.
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте