Уже мені колись казали сусіди: «Юзю, йди десь сі балотуй. Балакати вмієш файно, а там більше ніц не тра. І нам щось на вулиці зробиш, і до села, може, дорогу хоць піском засипеш, бо теє болото вже дістало».
Ото дощ ляв, як з коновки, то я присів коло зимного п’єца і думав: а мо, й піти… Телевізор сі дивлю постійно, знаю, хто як сі називає у тій раді, знаю, як туда зайти і вийти, кому писка натовкти, а кого по голові погладити. Заким другі депутати будуть розглядати сороміцкі журнальчики, я си накуплю книжок із рецептами чи, що ліпше, в столову піду й буду нові рецепти пробувати. Але тре ще туда попасти. Сиджу й думаю: нинька голосуют за того, хто вміє не тілько файно балакати, а й перед камерами чимісь махати. Ну, гралі не підойдут, вже їден їх має. На войну не поїду, бо застарий. Хіба якомусь путіністови баняком по голові там дам чи окріп виляю. Замість програми напишу файного рецепта. Ага, так що там із символом? Ну, можна баняк взяти. Всьо-таки ліпше, ніж гралі. Або вилку. Безпечніша вона, аніж гралі. Отакво буде пашталакати щось проти народу якийсь депутат, а я його вилкою по чолі, а затим ложкою! І най знає, що ліпше не триндіти, а щось робити.
От я, закім си дофантазовував, що ще в парламенті міг би робити, то спік пляцка. Знайшов у льосі дволітровий слоїк із вишнями у власному соці. Тоди випорпав із писульок рецепт і давай калатати.
Збив три яйци зо шклянкою цукру, додав розм’яклу маргарину (їдна пачка), всипав дві з половиною чайних лижки порошку до печива і штири з половиною шклянки муки. Добре замішав тісто, розділив го на п’ять частин, до двох додав по чайній лижочці какао. Тих два темних коржики печемо мінут 20 при температурі 180 градусів. Тим часом калатаємо макову масу: шклянку маку запарити, перемолоти два рази, додати 100 грам масла, шклянку цукру, столову лижку крохмалю і збитий накруто їден білок. То всьо викладаємо на один білий корж і печемо вже його, тілько довше, десь так півгодини. А на решту два білих викладаємо по літрі на каждий вишень, тілько сік відцідити тре (бо закалец буде) і обкачати в муці чи крохмалі. Ставите і їх пекти по півгодини. Тим часом збиваєте 400 грам масла зо слоїчком згущівки і готові коржі перекладаєте так: білий з вишнями, поверха крем — темний корж, крем — білий з маком, крем — темний, крем, — білий з вишнями, але перевернутий вишнями донизу. Поверха можна заляти розтопленою чоколядою і лишаємо на ніч, жеби сі просочив.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте