Поки погода раз пор раз розганяє народ по хатах, я трошка побавився коло кухні. Знайшов рецепт тортика від пані Марії Радковської із Клебанівки Підволочиського району та й раджу вам спробувати спекти.
Спочатку печемо паланиці. Беремо три яйка і шклянку цукру, збиваємо їх добренько. Додаємо півшклянки сметани, чайну ложку амоняку, чайну — соди, погашеної оцтом, шклянку меленого маку і 1,5-2 шклянки муки. Акуратно вимішуємо й ділимо на два коржі. Печемо їх до готовності, пробуючи на сірничок.
Тоді рихтуємо рулети. П’ять яєць збиваємо зі шклянкою цукру, додаємо три чайні ложки какао, чайну — амоняку і шклянку муки. Місимо тісто, ділимо його на штири частини, кожну печемо окремо і, витягнувши, скручуємо на папір, хай стигне. Тоді робимо масу: шклянку цукру змішуємо з двома столовими ложками муки, вливаємо шклянку води, додаємо потертих на тертці два лимони. Закалатавши, вкидаємо в банячок і ставимо тую масу-кашу на малий вогонь. Буде помалу варитися та й загусне. Коли вистигне, додаємо 400-500 грамів масла й збиваємо.
Теперка ліпимо торт докупки: розгортаємо рулети, намащуємо масою й знову скручуємо. Тоді на першу паланицю накладаємо масу, викладаємо на неї рулети, доставляємо помежи них решту маси й накриваємо все оте добро другою паланицею. Як лишиться маса, то можна нею обмастити торт, посипати тертою чоколядою, а зверху викласти суниці-полуниці чи інше ягідне добро, яке вже подостигало на наших грядках.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте