Казав мій сусід раз: о, прийде 24 серпня, і знов будут гоцки-скоцки та музики і пиятика. Кому там сі згадає, же в країні біда і війна?
Воно то, може, й так. Але думаю, же нинька побільшає тих, хто цафнеться подалі від того діла. Кілько вже поїхало туда, на схід, кілько сі вернуло, кілько повтікало за границю. То вже частина «групи ризику» відпаде. А ще як по телевізору таку як тре картинку прокрутят замість дурнуватих серіальчиків, то трошки людям мізки провернутьсі.
А покисьмо маємо трохи червня і кавалок літа попереду, а ще трошки — і підут останні літні празники. Поки нині закусюємо паляницями з маком і попиваємо кисіль чи узвар, можна поповнити «солодку торбинку» кексами. Їхній рецепт дістав від пані Оксани Кравець зо Зборова. Каже газдиня, же робит їх із ряжанкою (або, як я її називаю, колотухою), бо та надає файного кольору кексам. Але можна замість неї взяти сметани.
Дві яйци збийте зо 150 грамами цукру і двома чайними лижками ванільного цукру. Додайте 100 грам вершкового масла, вимішайте. Потім вляйте ряжанки шклянку (200 мілілітрів), знов вимішайте. Тоди всипте 200 грам в’яленої вишні чи замість неї цукати, сухофрукти або ж дрібно порізану чоколяду. Опісля — дві чайних лижки розпушувача і 200─250 грам муки. Тісто має бути не дуже густе. Виляти його тре на дві третини об’єму у формочки, змащені маслом. Як будете заливати у силіконові, то змащувати не варто. Нарешті розігріваєте на 180 градусів духовку і ставите кекси на півгодини.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте