Застуда? Ні, кір!

Застуда? Ні, кір!

Кір не полишає Тернопільщину. Попри те, що епідеміологи прогнозували спад захворюваності у 2019 році, кількість недужих в області не зменшується.

Як зазначає завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Марія Павельєва, зростання захворюваності на кір розпочалося ще у червні 2017-го. Продовжилося і в 2018 році. Так, торік ним занедужало майже 4 тисячі осіб, 66 відсотків із них — діти.

Найбільшу кількість випадків у 2018 році спеціалісти зафіксували в листопаді — більш як 800. У грудні кір підхопили 782 краянина. А лише за 24 дні січня 2019 року в області зареєстрували 710 випадків цієї інфекційної хвороби, тож тенденції до зниження захворюваності немає. Випадки недуги були зареєстровані у всіх без винятку районах краю. Найчастіше на кір нездужали в Тернополі, Збаразькому, Борщівському, Теребовлянському, Тернопільському районах.

Спеціалісти попереджують: підступність кору у тому, що перші його симптоми збігаються з перебігом гострої респіраторної вірусної інфекції. У людини підвищується температура, з’являється нежить, чхання, світлобоязнь. І лише згодом у хворого виникають висипання, спочатку на обличчі та шиї, згодом — на руках, тулубі.

— Треба зауважити, що для кору характерний період тривалої заразності. Тобто вже з появою перших симптомів нездужання людина стає джерелом інфекції для оточення, — зазначає Марія Павельєва. — За неускладненого кору цей період може тривати приблизно десять днів.

Серед ускладнень, які може спричинити кір, — пневмонія, енцефаліт. В особливо тяжких випадках недуга завершується летально. Так, торік на Тернопільщині зафіксували одну смерть від кору. У померлої людини була супутня патологія, яка внаслідок перенесеного кору, призвела до непоправних наслідків.

Що ж робити, якщо ви або ваші рідні запідозрили у себе цю інфекційну хворобу? Найперше викликати додому лікаря. І в жодному разі не відвідувати медика самостійно, адже, як уже зазначалося, недуга надзвичайно заразна.

Специфічного лікування від кору, підкреслює Марія Павельєва, не існує, воно — симптоматичне. Надати необхідні рекомендації, спостерігаючи за перебігом захворювання, зможе лише лікар. Окрім цього, треба максимально ізолювати недужого від контактів із домашніми і тривалий час пильнувати за їхнім самопочуттям. Оскільки максимальний інкубаційний період кору — 21 день. До слова, у деяких випадках (наприклад, якщо кір у багатодітній сім’ї чи гуртожитку), аби запобігти поширенню недуги, хворого можуть навіть госпіталізувати — за епідемічними показами.

Ефективним захистом від кору залишається щеплення. Водночас проблема зростання захворюваності в краї та Україні загалом полягає у великій кількості невакцинованого населення, каже Марія Павельєва. Особливо небезпечною така ситуація є для дитячого здоров’я.

— Тому вкотре звертаємося до батьків із проханням щепити дітей, — наголошує пані Марія. — Вони мають бути вакциновані у 12 місяців та 6 років. Малюки, які не отримали щеплень із різних причин, як-от захворювання, тимчасові протипокази, відсутність вакцини — сьогодні всі можуть отримати захист від кору за спеціальним графіком щеплень. Зазначу, що Тернопільська область забезпечена достатньою кількістю вакцини.

Окрім цього, відповідно до листів Міністерства охорони здоров’я в Україні, на бажання щеплюють і дорослих, зокрема осіб, що належать до групи ризику: медиків, вчителів, військових тощо. Вакцинують за епідпоказами і тих людей, в оточенні яких виявлено випадок кору. Втім ефективним щеплення буде лише тоді, якщо його здійснити не пізніше як 72 години з часу виявлення хворого.

Мають змогу вакцинуватися і ті люди, які не пам’ятають, чи отримали захист від кору в дитинстві. Таким особам, зазначає Марія Павельєва, найперше варто звернутися до сімейного лікаря.

Фото з вільних джерел