Кожна гра як вирішальна

Кожна гра як вирішальна

Якось непомітно вступив у вирішальну фазу перший етап чемпіонату України з волейболу серед жіночих команд суперліги. І на завершальній третині турнірної дистанції прихильників гри над сіткою очікує напружена боротьба принаймні трьох колективів за дві з чотирьох путівок до чільного квартету, який продовжить суперечку за нагороди.

Після подвійної житомирської невдачі в попередньому турі до числа цих трьох, на жаль, потрапила і тернопільська «Галичанка-ТНЕУ-Ґадз». Хоча перед тим, здавалося, її позиції в лідерській трійці такі ж непохитні, як і в «Прометея» з «Хіміком».

Тож можна було зрозуміти, з яким настроєм виходили минулих п’ятниці-суботи підопічні Віктора Туркули на домашні зустрічі тринадцятого туру з незаперечним лідером першості, вже згаданим «Прометеєм» із Кам’янська. За умови, що южненський «Хімік» після тріумфу в Кубку України вирушив до Вінниці екзаменувати аутсайдерок першості, втримати другий рядок турнірної таблиці можна було лише в разі подвійного успіху над командою, кістяк якої складають вихованки «Галичанки» з попереднього покоління.

Не вдалося. Але хіба хтось із прихильників нашої команди насмілиться кинути камінця в бік старших Тетяни Хилюк, граючого тренера Людмили Борознової, їхніх молодших подруг Олександри Міленко, Марини Мазенко, Марії Лозинської, Марти Федик, Валерії Дрьомової, Тетяни Ротар? У третій партії стартового матчу, який ніби і наближався до логічної перемоги гостей, тернопільські дівчата таки відшукали слабкі місця в тактичних побудовах суперниць і в ендшпілі заслужили на потрійний сетбол. Та реалізувати таку відчутну перевагу все ж не змогли — 18:25, 19:25, 25:27.

Зате повторна зустріч подарувала ще яскравішу інтригу. Попри те, що гості знову розпочали впевнено (25:18, 25:20), волейболістки «Галичанки» цього разу таки знайшли в собі сили дати не менш гідну відповідь. Ініціативу, до речі, перехопили не без допомоги Віктора Туркули. Наставник не тільки напрочуд спокійно вказував на їхні помилки (на відміну від колеги Андрія Романовича), а й перед початком третього сету остаточно замінив Валерію Дрьомову, в якої не «пішла» гра, на свою асистентку Людмилу Борознову. Й пішло, так би мовити, поїхало — 25:17, 25:15.

Психологічне піднесення волейболісток «Галичанки» та ще травма бразильської легіонерки «Прометея» Лайзи Феррейро, яку та отримала наприкінці четвертої партії, здалося, подарували господаркам майданчика додаткові шанси на вирішальний сет. Та… ще одна колишня їхня одноклубниця Ганна Єфременко, вступивши до гри, каші не зіпсувала. А три блоки у виконанні капітана гостей Дарії Дрозд остаточно «зачохлили» надії наших землячок на такий бажаний реванш — 12:15 і 2:3 у матчі.

Інші результати тринадцятого туру: «Університет» (Чернігів) — «Полісся» (Житомир) — 0:3, 2:3, «Волинь» (Луцьк) — «Орбіта» (Запоріжжя) — 2:3, 1:3, «Білозгар» (Вінниця) — «Хімік» — 0:3, 0:3.

Не менш серйозне випробування очікує на волейболісток «Галичанки-ТНЕУ-Ґадз» і сьогодні-завтра, 28—29 лютого. В Южному на Одещині поміряються силами із «Хіміком». Відступати, так би мовити, нікуди. Адже «Полісся» та «Орбіта» гратимуть відповідно з «Реґіною» і «Білозгаром».

На фото: під час фінального кубкового протистояння між «Хіміком» і «Галичанкою».

Фото із сайту Федерації волейболу України