Катеринині візії

Катеринині візії

Тернопільські шанувальники мистецтва нарешті отримали можливість відвідати виставку. Прикметно, що про це потурбувався художній музей і гастропаб «NATURA». У закладі громадського харчування за цей рік відкрили вже третю виставку місцевих художників. Ресторатор Володимир Харкавий мовить, що відвідувачі на експозицію полотен реагують досить позитивно, негативних відгуків не було. Це додало ентузіазму та енергії й надалі творити своєрідний галерейний майданчик. Цього разу тут вирішили представити роботи мисткині Катерини Кирильчук. Самого пана Володимира її твори «зачепили своєю простотою сприйняття», але водночас, каже, вони «сповнені глибиною думки й змісту».

Тернополянка Катерина Кирильчук уперше організувала персональну виставку. Назвала її — «Натура. Візії». Три тижні краяни та гості обласного центру можуть насолоджуватися її творами. Візії мисткині заглиблені в минуле й сучасне, виражені різними стилями. Абстракціонізм, реалізм, сюрреалізм, деякі інші художні напрямки переплелися в творчості молодої художниці. Але, каже, вже знайшла себе, власну мистецьку родзинку. Сакральні кола, що символізують простір, нескінченність, можна зустріти на різних її роботах. Мисткиня, власне, прагне цієї протяжності, вільності, тож у, здавалося б, прості чи знані речі вкладає філософію, сутність життя. «Мандала», «Яблуко», «Гармонія», «Досвід», «Корова Габріела» — звичні назви лише кількох полотен, які пані Катерина репрезентувала на виставці. Національні мотиви також відчутні в її художньому доробку. Підготувала серію «Вкраїна». Одну з картин цього циклу представила і в експозиції — вершину гори «осідлала» хата, поруч з якою у небо пнеться ялинка, а трохи нижче спокійно пасеться двійко коней, але на перший план картини, як печать, як символ нескінченності буття, виступає сакральне колесо.

Мисткиня мовить, що малювати почала, напевно, відтоді, коли вперше взяла в руки олівець, ручку. Всі обкладинки шкільних підручників порозписувала зображенням очей. На одній зі своїх картин теж вивела око, щоправда, велике, але ця робота вже зберігається в приватній збірці столичного поціновувача її творчості. До слова, Катеринині роботи є й в особистих колекціях громадян Франції та США.

Художниця любить проводити майстер-класи. Більше того, палітру, пензлик, фарби, полотна придбала для рідної сестри та матері, аби теж творили. Хіба семирічний син Давид наразі більше математиці віддає перевагу, ніж малюванню. Хоча нещодавно усе-таки написав акрилом жучка сонечка. Сама ж економістка і художниця Катерина Кирильчук, крім писання картин, узялася також за пошиття екоторбин зі старих джинсів і їх розмальовування. Із Катерининих захоплень — також йога, масаж і приготування їжі. Страв, які готує художниця, не куштував, а от її полотна можна назвати смачними, тобто барвистими, цікавими, гармонійними, добрими, відображенням багатого духовного світу.

Микола ШОТ.

На фото автора: Катерина КИРИЛЬЧУК ознайомлює з «Автопортретом»; із циклу «Вкраїна»; «Платівка», присвячена улюбленому співакові Бобу Марлі; «Мандала».