Незважаючи на сповільнення економічної активності

Незважаючи на сповільнення економічної активності

Упродовж січня-травня 2020 року з офіційних зарплат працівників та інших легальних доходів громадян на Тернопільщині до бюджетів усіх рівнів надійшов один мільярд 482,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб. Порівняно з п’ятьма торішніми місяцями надходження зросли на 3,5 відсотка.

Тобто приріст платежу склав 49,6 мільйона гривень. І це при сповільненні економічної активності в краї через пандемію коронавірусної інфекції. Понад 25 відсотків сплаченого платниками ПДФО (376,5 мільйона) отримав державний бюджет.

Для територіальних же громад цей податок є основним у надходженнях місцевих скарбниць. Цього року вони вже отримали майже 75 відсотків цього платежу — один мільярд 106 мільйонів гривень. Тому легальна зайнятість та оподаткування доходів є основою бюджетного успіху об’єднаних територіальних громад.

Варто також мати на увазі, що ряд обмежувальних заходів, які застосовували через пандемію, не передбачали несплату податку на доходи чи ігнорування трудового законодавства. Навпаки — законодавчо продовжено термін для декларування громадянами своїх неоподаткованих доходів.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області