У пам’ять про Сергія Сірого презентували його книгу для дітей

У пам’ять про Сергія Сірого презентували його книгу для дітей

5 грудня у Тернопільському прес-клубі відбувся захід, присвячений річниці від дня смерті талановитого місцевого поета і журналіста Сергія Сірого.

Книга віршованих казок «Слоненятко Роні», яку автор не встиг побачити, вийшла друком 4 грудня ‒ якраз у річницю його смерті. Видання презентували дружина Галина Сіра та видавець Василь Ванчура.

Події казок розгортаються на екзотичних широтах Індії та українських просторах. Для дітей Сергій Сірий написав багато, проте до книги увійшли не всі, зокрема «Ліг поспати їжачок» та «Країна відрядження».

«Вчора я вперше в житті взяла до рук цю книгу. Мені захотілося цього слоника, як кота, почухати за вушком. Так я повернулась у далеке дитинство», – зазначила дружина поета Галина Сіра.

На запитання журналістів, чи планує добути з архівів твори чоловіка для наступної книги Галина Сіра відповіла:

«Я б не вживала слова «архіви», бо для мене все це живе. Намітки є, але маю правило: доки книжка не ляже у видавничий портфель, доти ми про неї не говоримо».

«Деколи над книжкою працювати важко, а ця має таку позитивну енергетику, що і малюнки Лесі Носихіної з’явились швидко, і побачила світ вона якраз 4 грудня. Я хочу, щоб ця книга йшла до людей», – розповів видавець Василь Ванчура й зізнався, що сам читає казки ввечері, після важкого дня.

«Сергій Сірий розумів, які твори подобаються дітям. Реакція дітей на його вірші неймовірна», ‒ вважає сестра поета Надія Швець.

Надія Антонівна працює у бібліотечній сфері. Вона представила книгу ручної роботи (артбук) «Музика у слові» із текстами пісень поета.

Поетичний доробок Сергія Сірого налічує чимало віршів, велику кількість яких покладено на музику. Він п’ятиразовий лауреат конкурсу «Коронація слова». Чотири з нагород отримав за твори для дітей. Три «корони» йому присудили у 2018-му посмертно. За словами дружини, робота Сергія Сірого для дітей була особливою.

Тетяна ТЕТЕРА,

студентка факультету філології та журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Фото Анжели КАРДИНАЛ