Кількість планових перевірок скоротили на третину

Кількість планових перевірок скоротили на третину

Упродовж січня 2019 року управлінням аудиту головного управління ДФС у Тернопільській області проведено десять планових перевірок суб’єктів господарювання — юридичних осіб. Порівняно з аналогічним торішнім періодом їхня кількість скоротилася на чотири або на 28,6 відсотка.

Сума донарахованих грошових зобов’язань склала майже вісім мільйонів гривень, що на 3,9 мільйона більше, ніж торік.

Стосовно позапланових контрольно-перевірочних заходів, то їхня кількість зменшилася на 43 відсотки: 21 перевірка у 2018 році проти 12 — у цьому. Порушення встановлено майже в кожному другому випадку. Сума застосованих санкцій склала 2 мільйони 15 тисяч гривень — на 114 тисяч більше порівняно з торішнім січнем. Окрім того, суб’єктам господарювання зменшено неправомірно задекларовані збитки на суму 1 мільйон 32 тисячі гривень та неправомірно задеклароване від’ємне значення податку на додану вартість на суму 1,7 мільйона гривень.

За словами начальника головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата підрозділи аудиту першочергову увагу приділяють проведенню перевірок суб’єктів господарювання, що мають ризики в своїй діяльності, тобто використовують ризикоорієнтований підхід.

— Зростання надходжень до бюджету здійснюється виключно за рахунок детінізації економіки, — наголосив він. — Фахівці відомства перевіряють лише тих платників, які входять до ризикових груп або використовують так звані тіньові схеми, уникають сплати платежів до бюджетів, мінімізуючи податкові зобов’язання.

Із планом-графіком проведення планових документальних перевірок на 2019 рік можна ознайомитися на субсайті ДФС України в розділі «Діяльність», підрозділ «Плани та звіти роботи».

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області