Які ще кульки? Садіть дерева!

Які ще кульки? Садіть дерева!

Зв’язки різнобарвних повітряних кульок злітають у височінь, а вітер роздмухує їх по усіх усюдах. Звична картинка для свята Останнього дзвоника, випускного, дня народження, чи не так? Звісно, такий ритуал додає дійству радісних емоцій, романтики, спонукає людей помріяти. Але чим обертаються кольорові кульки для навколишнього середовища?

У світі екологи вже давно закликають відмовитися від такої традиції. Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написала в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Так, зазначає пані Уляна, повітряні кульки можуть подолати великі відстані, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки нашої країни. Після випускання в небо вони згодом падають на землю та у водойми. Термін розкладання кульок становить від чотирьох років, капронових стрічок — понад 100 років. Натуральні латексні кульки класифікуються як пластикові відходи через зовнішні фізичні характеристики матеріалу. Вже добре відомо, наскільки пластик шкідливий для довкілля, тварин та здоров’я людини.

Яскраве забарвлення кульок і стрічок дуже приваблює тварин і птахів. Багато з них не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути залишки кульок, які завдадуть їм шкоди. А саме — можуть блокувати шлунково-кишковий тракт тварини. Внаслідок чого вона більше не може їсти та гине від голоду.

Залишки повітряних кульок, що потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи інших невеликих морських створінь. Через це їх споживають у їжу більші морські тварини. Часто заплутуються в стрічках і не можуть більше літати птахи. Крім цього, вони також їдять залишки повітряних кульок. В одному з досліджень було виявлено, що повітряні кульки та їхні частини є головною причиною загибелі морських птахів.

З огляду на це, в деяких регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством.

В Україні одними із перших на сполох забили школярі вінницької гімназії «Аіст». Юних активістів уже підтримали випускники навчальних закладів Тернополя та області. Так, учні Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети посадили у дворі райську яблуню. Діти домовилися про майбутні зустрічі саме в пору цвітіння деревця. Випускники Тернопільської спеціалізованої школи І—ІІІ ступенів №3 та школи №24 цьогоріч посадили сакури. П’ять її пелюсток символізують радість, мир, здоров’я, удачу та процвітання. Випускники Тернопільської спеціалізованої школи І—ІІІ ступенів №7 із поглибленим вивченням іноземних мов для висадження обрали тюльпанове дерево. І теж не випадково. Адже це одне з небагатьох дерев, у якого з’являється цвіт, що не зникає до наступного вегетаційного періоду. Тож безперервне квітування тюльпанового дерева символізуватиме нерозривність поколінь — випускників і тих першокласників, котрі щороку переступатимуть поріг школи.

Мар’яна БОБРІВЕЦЬ.

Фото з вільних джерел